Pretepena juha za Guinnessa
Tridesetak kuhara pripremilo je 1.200 litara međimurske tradicionalne juhe
Pokušaj ulaska u Guinessa izvela je Udruga kuhara Međimurske županije, pripremajući pretepenu juhu koja se sastoji od mesa z tiblice, vrganja, hajdinske kaše i kiselog vrhnja. Najveću juhu na svijetu skuhali su u nedjelju od 200 kilograma mesa, 50 kilograma hajdinske kaše, sto litara kiselog vrhnja i 50 kilograma gljiva.
Najzanimljiviji sastojak je meso s tiblice, međimurski specijalitet koji se priprema tako da se u porculansku, zemljanu ili drvenu posudu slože sloj pripremljene mljevene slanine, zatim pečeni komadi mesa premazani sokom od pečenja, pa opet red slanine, što sve treba dobro nabiti da između ne ostane zraka i postupak ponavljati dok se ne potroši sva količina mesa i slanine. Posuda se može dopuniti prelijevanjem tekuće, ali ohlađene masti. Tako pripremljeno meso mora se držati na hladnom i tamnom mjestu.
Međimurski specijalitet kuhari su podijelili posjetiteljima kulturno-zabavne manifestacije "Ljeto u gradu Zrinskih". Predsjednik međimurske Udruge kuhara Dalibor Kovačić najavio je da će pothvat prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda budući da aktualni rekord iznosi 800 litara juhe.
Novi komentar