« Lifestyle
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TAJNE ŠTEDNJE

Prestanite trošiti i počnite živjeti

U vrijeme krize koja nikako da napusti Hrvatsku bilo kakva promjena u upravljanju budžetom je i više nego dobrodošla. Evo nekoliko korisnih savjeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

šoping

,

štednja

,

trošenje

,

upravljanje novac

Kreditne kartice imaju neobičnu moć nad ljudima i često u njima izazivaju svakojake reakcije. Za neke sama pomisao da ih mogu provući stavlja osmjeh od uha do uha na lice. Drugi pak kad ih moraju uručiti trgovcu ili djelatniku u platnom prometu skupe obrve od bijesa ili čak dožive strah. U koju kod kategoriju vi spadali, činjenica je da svi trošimo (korisno, beskorisno, razumno, nekontrolirano, itd.).

U vrijeme gospodarske krize koja Hrvatsku izgleda baš voli i ne napušta, pokoja promjena u upravljanju budžetom nije samo dobrodošla već je i potrebna. Prikupljajući brojne savjete za pametno trošenje i življenje u okvirima mogućnosti koje nude financijski stručnjaci, odabrali smo nekoliko najzanimljivijih. Iako će većina misliti da bi ovaj vodič" trebale primijeniti samo žene, ne bi bilo na odmet da i muškarci dobro razmisle o prijedlozima u njemu. Dakle,...

Prespavajte prije odluke

Kada jednostavno ne možete izdržati a da ne kupite onu predivnu večernju haljinu ili odijelo koju biste nosili jednom kad naleti neka „prigoda", najbolje je sačekati dva tjedna. Dobro ste pročitali, dva tjedna. To je iu više nego dovoljno vremena da se odlučite treba li vam to zaista ili ste jednostavno impulzivni. Mala napomena: Nađite neku drugu aktivnost u kojoj ćete uživati jednako kao u nekontroliranom šopingu. Nije to baš tako nemoguće.

Budite vjerni kupci

Imate li omiljeni dućan? Ili više njih? Idući put kad vam trgovac ponudi „karticu vjernosti" ili sličnu ponudu u kojoj bi vas mogao nagraditi za to što ste mu česta mušterija, nemojte ju odbiti. Nakon nekoliko posjeta smiješit će vam se popusti. Zašto biste platili više ako ne morate?

Vikend je za šoping

Zašto? Iako su trgovački centri prepuni kupaca tijekom vikenda, činjenica je da u subotu u nedjelju imate više vremena nego inače što znači da možete ići u potragu za popustima i sniženjima.prođite nekoliko dućana, usporedite cijene, vratite se tamo gdje je najjeftinije. Eto uštede!

Kupujte „naveliko"

Možda to već i radite. Ako nemate takvu praksu, uvedite je. Ne samo da ćete uštedjeti novac već ćete uštedjeti i vrijeme i energiju. U mjesto da idete do trgovina nekoliko puta, odite samo jednom i nakupujte sve što vam treba za taj mjesec, bilo da se radi o namirnicama, tehnologiji ili odjeći. Usto, jednim odlaskom automobilom u šoping uštedjet ćete i gorivo.

Ne dajte se navući

Nikao nemojte nasjedati na prvog trgovca koji vam iziđe u susret. Ako ste vjeran kupac, vjerojatno imate dućane i trgovce od povjerenja. No, ako idete po velikim centrima važno je ne padati na slatkorječivost. Ne zamjerite im, trgovcima je to posao. Ali i vi imate posao: budite pametni kupci! Pitajte se treba li vam taj proizvod, trebate li toga puno ili malo, biste li možda radije neku drugu marku... Shvaćate poantu.

Putujte mudro

Putovanje na posao i s posla, u školu iz škole, u grad iz grada, na izlazak s izlaska kući često može biti skuplje nego bi trebalo biti. Naročito ako ste ljubitelji taksija. I naročito ako ste ovisni o automobilu. Vrijeme je da povučete ručnu. Izračunajte koliko mjesečno trošite na prijevoz. Prije toga sjednite da ne biste pali s nogu. Ako već imate mjesečne ili godišnje pokaze, nemojte da vam stoje bez veze u novčaniku. Zapitajte se i treba li vam baš tako velik automobil koji puno troši.

Recite ne pozajmicama (ako je ikako moguće)

Pozajmica je vaš najveći neprijatelj. Jedno je kad kupujete kuću ili automobil na kredit, ali zaduživanje kako biste se prepustili maniji šopinga zaista je nerazumno. Krov nad glavom treba svakome. Automobil je danas potreba, ne luksuz, no činjenica je da ne može baš svako kupiti Lexus ili Mercedes, pa ako već kupujete automobil, nemojte prelaziti vlastite mogućnosti. Taština će vas samo odvesti u propast.

Plaćajte račune na vrijeme (ako je ikako moguće)

Danas kad plaće kasne po nekoliko mjeseci, kad se dijele otkazi, kad je sve gore i gore, postaje jasno koliko su računi teški za plaćati. Prvo vam treba hrana. Zatim dolaze struja, voda i ostale režije. Sve ostalo može čekati. Ako dozvolite da vam se nakupe računi, teško ćete se izvući iz dugova. Znamo da je teško, ali bolje je platiti struju i nositi istu odjeću nekoliko mjeseci nego da vam je isključe i da onda morate plaćati ponovno uključenje. Logika je jasna. Prioriteti moraju postojati.

Povrat poreza

Svakako iskoristite mogućnost povrata poreza, pa kad god on došao dobrodošao je.

Ako imate još nekih savjeta i ideja kako uštedjeti novac ili imate neka vlastita iskustva i metode koji su vam pomogli, svakako ih podijelite s nama i čitateljima u svojim komentarima.

05.03.2010. 13:57:00
Novi komentar
nužno
nužno