« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
GRADSKA SKUPŠTINA

Prepucavanja SDP-a i HDZ-a u drugi plan bacila rješavanje problema Varšavska

Zastupnic Gradske skupštine radije su se međusobno prepucavali nego da ozbiljno pristupe rješavanju slučaja Varšavska

Boris Šprem
Boris Šprem (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Gradska skupština

,

zagrebački HDZ

,

Boris Šprem

,

zagrebački SDP

,

Varšavska

,

Debbie Ford

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem (SDP) zatražio je danas od vlade da žurno uskladi Zakon o referendumu s novim Ustavom, jer je, smatra, po sadašnjim referendumskim pravilima nemoguće provesti referendum o opozivu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Na izvanrednoj sjednici zagrebačke Skupštine o stanju u Varšavskoj ulici, Šprem je objasnio da je referendum za opoziv gradonačelnika u ovom trenutku nemoguće provesti, budući da Zakon o referendumu zahtjeva izlazak više od polovice upisanih birača, što bi značilo da bi na referendum u Zagrebu moralo izići čak 360 tisuća birača.

Od vlade je zato zatražio da Zakon o referendumu žurno uskladi s novim Ustavom, po kojem referendumsku odluku donosi "obična većina, odnosno više od pola onih koji su iziđu na referendum".

Traži se "potez s presedanom"

Gradonačelnika Bandića optužio je za grubo ignoriranje zaključka kojim ga je Skupština obvezala da ponovno pregovara s investitorom, kako bi riješio problem projekta Cvjetni prolaz. Takvo Bandićevo ignoriranje nazvao je "političkim problemom bez presedana, koji treba riješiti političkim potezom s presedanom".

Šprem je ustvrdio i da se u Hrvatskoj "zaoštrava konflikt između rada i kapitala, kojeg zastupa vlada, te da je kulminacija tog konflikta u zahtjevu 813 tisuća građana koji traže raspisivanje referenduma o Zakonu o radu.

"Zaoštrava se konflikt između građana i kapitala kojeg zastupaju lokalni moćnici. Policija u ime države štiti kapital, ali ne onaj koji se transparentno ulaže, nego onaj koji pod privilegiranim okolnostima stječe pravo građanstva", ustvrdio je Šprem.

>>Odbor posjetio stanare kojima je HOTO zagradio balkone i prozore

HDZ-ovci se ne smatraju odgovornima

Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika HDZ-ovih zastupnika, koji su ga podsjetili da je SDP u Zagrebu na vlasti već 10 godina i da ne može odgovornost za stanje u Varšavskoj prebacivati na druge.

"SDP već 10 godina vodi grad na diletantski način", ustvrdila je Margareta Mađerić, poručivši SDP-ovcima da vlada ne može biti krivac za nepreuzimanje odgovornosti. "Upravo su SDP-ovi zastupnici digli ruku za taj projekt, a i oni koji su bili suzdržani omogućili su krupnom kapitalu da gradi u Varšavskoj", rekla je.

"Slažem se da je vrijeme za političke presedane i nadam se da ćemo svi, od gradonačelnika do zastupnika, djelovanje u prošlosti i planove za budućnost staviti na stol, jer je jedina šansa da se podvuče crta, podnese račun donese i krene u budućnost", rekao je Mesić.

Njezina stranačka kolegica Danira Bilić Šprema je upitala tko je bio zagrebački gradonačelnik prije godinu dana, kad su mediji i građani već prepoznali problem projekta Cvjetni prolaz.

I Jasen Mesić (HDZ) ističe da gradski SDP-ovci nemaju pravo govoriti da se vlada stavila na stranu klapitala. "Vlada donosi niz mjera za zaštitu radnih mjesta, a u zagrebačkom Holdingu ja do sada nisam vidio ni jednu takvu mjeru", rekao je Mesić.

Većinu u Skupštini prozvao je zbog donošenja loših prostornih dokumenata, suprotnih mišljenju struke i građana te javnom interesu.

Šprem je odbio tumačenje da SDP ne želi preuzeti odgovornost za Varšavsku. "Priznali smo probleme, ispričali smo se za ono što smo učinili, a nismo trebali. Ne bježimo od odgovornosti, nego kao klub trasiramo potpuno novu politiku, neopterećenu prošlošću", rekao je.

Odbacio je i zahtjeve da se raspišu prijevremeni izbori za Gradsko Skupštinu, ističući da sadašnja Skupština "sjajno radi svoj posao u teškim okolnostima".

"Želite pokazati da SDP ne vlada situacijom i da je jedina alternativa HDZ, ali to vam neće proći. SDP vlada situacijom i vladat će situacijom i dobiti slijedeće izbore sa svojim koalicijskim partnerima", poručio je.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 13:45:57
Novi komentar
nužno
nužno