« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Premoćna pobjeda Putinova miljenika

Medvedevu 67 posto glasova na izborima za predsjednika Rusije

Dužnost će Medvedev preuzeti u svibnju, a dosadašnji predsjednik Putin postaje premijer
Dužnost će Medvedev preuzeti u svibnju, a dosadašnji predsjednik Putin postaje premijer (AFP)
Više o

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

Dmitrij Medvedev, zamjenik ruskog premijera i predsjednički kandidat ruskog čelnika Vladimira Putina, uvjerljivo je pobijedio je na jučerašnjim predsjedničkim izborima, pokazuju  prvi službeni rezultati kao i rezultati izlaznih anketa.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je nakon 47 posto obrađenih glasova Medvedev dobio oko 67,8 posto glasova. Od njegovih protukandidata, kojima predizborne ankete nisu davale ni najmanje šanse, Medvedevu se najviše približio komunist Genadij Zjuganov osvojivši oko 18,6 posto podrške ruskih birača. Zjuganov nije gubio vrijeme i odmah je najavio tužbu zbog izborne prevare.

Statisti u utrciUz Medvedeva, u utrci za predsjedničku dužnost bila su još trojica kandidata: komunist Genadij Zjuganov, ultranacionalist Vladimir Žirinovski i zagonetni Andrej Bogdanov koji zagovara ulazak Rusije u Europsku uniju. Oni su već na početku kampanje svedeni pod zajednički nazivnik - statisti. 

Valja napomenuti da ove izbore nisu nadgledali međunarodni promatrači. No, ruska promatračka udruga Golos tvrdi da je izlaznost na izbore bila velika i da nije bilo većih nepravilnosti.

Jedan sat prije zatvaranja birališta glasovalo je više od 70 posto od 109 milijuna glasača u Rusiji, što je više nego na posljednjim ruskim parlamentarnim izborima. Međutim, prema nekim izvještajima radnici u tvornicama i državni službenici dobili su od svojih šefova ‘uputu’ kako bi bilo poželjno da izađu na izbore.

Medvedev je od početka bio najizgledniji Putinov nasljednik upravo zbog činjenice da je njegovu kandidaturu podržao dosadašnji ruski čelnik, nedvojbeno jedan od najmoćnijih ljudi Rusije.

Naime, kako se prema ruskom ustavu nije mogao kandidirati i treći put, Putin je svoje ambicije usmjerio prema čelnom mjestu u ruskoj vladi. Na taj način bit će drugi čovjek ruske politike i vladati iz sjene. Analitičari već sada izražavaju zabrinutost kako će ta ‘vladajuća simbioza’ izgledati u praksi. No, Medvedev i Putin dobro se i dugo poznaju, a novi ruski čelnik će se Putinu za dugogodišnje političko mentorstvo itekako znati odužiti. (MB) 

03.03.2008. 00:39:05
Novi komentar
nužno
nužno