« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
APEL POSLODAVCIMA

Premijerku brine 308 tisuća nezaposlenih

VIDEO - Kosor bi voljela kada poslodavci tešku situaciju ne bi koristili za dodatne otkaze, ali dodaje i kako naknade za nezaposlene neće rasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

nezaposlenost

,

poslodavci

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je ona, kao i cijela Vlada, zabrinuta zbog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, te najavila da će idućeg tjedna biti donešene mjere vezane uz stanogradnju.

"Naravno, apsolutno brojka oko koje sam iznimno zabrinuta i cijela Vlada", odgovorila je Kosor danas u Vladi na pitanje novinara brine li ju podatak koji iznose neki mediji da je u ovome trenutku 308 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj.

Kosor je podsjetila da je Vlada već donijela "nekoliko mjera koje bi morale dati rezultata", te za idući tjedan najavila mjere vezane za stanogradnju.

"Idemo sljedeći tjedan s mjerama vezanim za stanogradnju kako bi relaksirali i to područje, kao što smo najavili i neke mjere za ona poduzeća koja su u osobito teškim problemima. Da zabrinuti smo, radimo iz sve snage, najbolje što možemo i idući tjedan bi trebali vidjeti prve efekte mjera koje smo donijeli, a koje nismo mogli donijeti prije jer nije bilo novca koji bi se oslobodio", rekla je Kosor nakon sastanka s oporbenim čelnicima o ustavnim promjenama.

Kosor je pojasnila da je pri kraju "model koji bi mogao neke stvari pokrenuti u stanogradnji", te dodala da se danas sastaje i sa svojim savjetnicima za gospodarstvo.

"Na tome se intenzivno radi i vjerujem da ćemo o tome već sljedeći tjedan moći govoriti", dodala je.

Kosor je otklonila mogućnost da se povećaju naknade za nezaposlene. "Ne, naknade su takve kakve jesu", rekla je Kosor i izrazila nadu da se neće ostvariti prognoza nekih ekonomskih analitičara da će u Hrvatskoj ove godine još 70 tisuća ostati bez posla.

"Ja se nadam da neće i voljela bih da ovaj trenutak nitko od poslodavaca ne koristi da bi se oslobodio onog broja zaposlenih koji im iz različitih razloga ne odgovara, a čujem da ima i toga", kazala je premijerka i apelirala "na sve poslodavce da učine maksimum napora u očuvanju svakog radnog mjesta".

"To je u ovom trenutku najvažnije. Kad ovo preživimo, sasvim sigurno ćemo govoriti o otvaranju novih radnih mjesta", naglasila je Kosor.

Upitana koji je razlog zbog kojeg bi je poslodavci poslušali, Kosor je odgovorila kako je to stoga što žive u Hrvatskoj i što nije vrijeme za sebičnost.

"Zato jer žive u Hrvatskoj, zato što je ovo i njihova sadašnjost i njihova budućnost i mislim da, ako ikada nije bilo vrijeme za sebičnost, za razmišljanje o samome sebi, onda to nije ovaj trenutak, nije 2010.", rekla je premijerka.

Dodala je kako političari u tako teškom trenutku moraju pridonijeti "kulturom dijaloga". "Govorim u svoje ime i svojih kolega, malo više poniznosti u svemu, prije svega zbog činjenice da su brojni ljudi ostali bez posla i da ne znamo kako će sutra živjeti. To nas sve mora uozbiljiti, ako ništa drugo", zaključila je Kosor. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 18:39:14
Novi komentar
nužno
nužno