« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Preko tri stotine tisuća vjenčanja u Kini

Kako je dan otvaranja Olimpijskih igara ujedno i sretan dan u kineskoj tradiciji, vjenčanja su preplavila zemlju domaćina.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)

Osmica ima posebno mjesto u kineskoj tradiciji i smatra se vrlo sretnim brojem. Stoga nije ni čudo da je većina vjenčanja ove godine bila zakazana za 8. 8., što se smatra naročitom srećom i zalogom sretne budućnosti novih parova.

Kinezi su i pri određivanju datuma ceremonije otvaranja Olimpijskih igara imali jednaku ideju na umu, pa je taj dan bio definitivno najsvečaniji dan u povijesti Narodne republike Kine.

Naime, od osnivanja države pred više od 60 godina nikada se u jednom danu nije dogodilo više vjenčanja  - 314.224 para stalo je pred matičare širom zemlje.

Da je dan bio uistinu poseban pokazuje i podatak izdan samo za Peking, jer se 8. kolovoza u njemu vjenčalo 15.646 parova, što je 23 puta više od prosjeka. Na sreću, vlasti su se pripremile za ovakvu navalu zaposlivši dodatne matičare, a neki od matičnih ureda imali su toliko posla da su radili cijela 24 sata. (METRO)

10.08.2008. 14:44:23
Novi komentar
nužno
nužno