« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
BOLNI GEN

Prekid veze bolan je kao fizička ozlijeda

'Nož u srce' kao opis agonije kroz koju prolazi odbačena osoba više je od puke metafore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

emocionalna bol

,

OPRM1

,

ljubav boli

,

fizička bol

Psiholozi s kalifornijskog Sveučilišta u Los Angelesu otkrili su da ljudsko tijelo emocionalni stres pokušava prevladati na isti način na koji se nosi s fizičkom boli - otpuštanjem 'painkillera'.

Znanstvenici su do tih spoznaja došli mjerenjem razine gena OPRM1 koji kontroliraju lučenje spojeva koji umanjuju osjećaj boli. Istraživanje su proveli na 122 volontera kod kojih je određen njima svojstven tip gena OPRM1, nakon čega su provedena promatranja reakcija na različite društvene scenarije.

Prvo je provjerena osjetljivost na odbijanje. Pitani su primjerice što osjećaju ako smatraju da netko s njima ne želi komunicirati. Nakon toga provedena su i druga testiranja emocionalnih reakcija, između ostaloga i računalnim simuliranjima.

Jedna od suatorica studije, prof. Naomi Eisenberger, za britanski je Telegraph izjavila da je preklapanje fizičke i emocionalne boli savršeno razumljiva i logična stvar.

"Zbog važnosti društvenih aktivnosti za ljudsku psihu bol koju čovjek osjeća kod izolacije mogla bi biti adaptacija kojom se trudimo izbjeći manjak društvenog kontakta. Lako je moguće da je tijekom evolucije došlo do 'posudbe' reakcija na fizičku bol kako bi se osigurale društvene veze", rekla je Eisenberger.

Psiholozi kažu da ovo otkriće potvrđuje kako gotovo identični opisi osjećaja boli zbog odbijanja i napuštanja, koje se nalazi u različitim jezicima i kulturama, nisu slučajnost.

Tijekom istraživanja znastvenici su uvidjeli da se dio mozga odgovoran za reakcije na fizičku bol aktivira i zbog društvenog odbacivanja što upućuje na to da je emocionalna bol zaista bol u pravom smislu te riječi.

Uz to otkriveno je i da varijacije na genu OPRM1, popularno nazvanom 'bolni gen', određuju koliko će pojedina osoba biti osjetljiva na društveno odbacivanje.

"Osobe s rijetkim oblikom 'bolnoga gena' koje su osjetljivije na fizičku bol, podložnije su jačim reakcijama na emocionalnu bol", rekla je profesorica Eisenberger.

Kalifornijsko istraživanje ponudilo je prvi konkretni znanstveni dokaz da su fizička i emocionalna bol genetski povezane. To također potvrđuje i ranije rezultate istraživanja Sveučilišta u Queenslandu tijekom kojih je zaključeno kako je 'nož u srce' kao opis agonije kroz koju prolazi odbačena osoba ipak više od puke metafore.

05.12.2009. 13:06:51
Novi komentar
nužno
nužno