objavljeno 05.03.2019. 11:01:00
ISPROBAJTE :)

Prehrana koja Japance gura preko sto godina

Njihova prehrana, u tradicionalnom obliku, uključuje slatki krumpir kao glavnu hranu te puno žutog i zelenog povrća

Ako želite prebaciti stotu...
Ako želite prebaciti stotu... (Arhiva)

Stanovnici otoka Okinawa spadaju u područja u svijetu gdje ima najviše stogodišnjaka. Posljednjih godina opada broj stanovnika koji imaju preko 90 godina što istraživači objašnjavaju promjenama u načinu prehrane i uvođenjem sve više procesuirane hrane.

Inače, hrana koju konzumiraju uglavnom se sastoji od slatkog krumpira, povrća i proteina. Australska nutricionistkinja Geraldine Georgeou podržava ove principe prehrane. Godinama vladaju trendovi koji preporučuju manji unos ugljikodrata. 

Njihova prehrana, u tradicionalnom obliku, uključuje slatki krumpir kao glavnu hranu te puno žutog i zelenog povrća. Proteine jedu u malim količinama, uglavnom soju (tofu i soja mlijeko) i ribu te cjelovite žitarice u malim količinama. Gljive, osobito shitake, dio su prehrane ovih dugovječnih ljudi. Zamijenite crveno meso za ribu (najmanje tri porcije tjedno) i povećajte unos mahunarki.

Geraldine Georgeou objašnjava da je pravi odabir ugljikohidrata dio uravnotežene prehrane.

"Način prehrane s Okinawe pokazuje a u raznovrsnu prehranu moraju biti uključeni ugljikohidrati suprotno zdravstvenim trendovima koji vladaju u posljednje vrijeme", kaže Georgeou za Daily Mail. 

Dodala je da konzumiranje ugljikohidrata, kao što je slatki krumpir, s niskim glikemijskim indeksom i puno vitamina A jako dobro. Žuto i zeleno povrće dobar je izvor vlakana i antioksidansa. 

"Mnogi ljudi zaboravljaju na uravnoteženu prehranu i koju ulogu određena hrana ima. Ugljikohidrati osiguravaju gorivo, a vlakna osiguravaju antioksidanse i brinu se za mikrobe u crijevima", kaže dalje stručnjakinja.

05.03.2019. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/prehrana-koja-japance-gura-preko-sto-godina/117259/