« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nema pomaka

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje bez rezultata

Nije postignut korak naprijed prema ponovnom otvaranju bilateralnih pregovora koji su u prekidu već šest mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Sjeverna Koreja

,

nuklearni sporazum

Neslužbeni sastanci američkog dužnosnika s visokim sjevernkorejskim diplomatom koji ovoga tjedna boravi u SAD-u nisu rezultirali dogovorom o bilateralnim pregovorima, objavio je u četvrtak State Department.

Drugi po rangu nuklearni pregovarač Pjonjanga, Ri Gun se 24. listopada u New Yorku, i sredinom ovoga tjedna u La Jolli u Kaliforniji, susreo sa Sung Kimom, voditeljem deska za Sjevernu Koreju u State Departmentu i posebnim američkim pregovaračem za razoružanje.

Japanski dnevni list Yomiuri Shimbun izvijestio je da su Sung Kim i Ri Gun dogovorili posjet veleposlanika Stephena Boswortha Pjongjangu u studenome. Na traženje novinara da potvrdi tu informaciju, glasnogovornik State Departmentu Ian Kelly je kazao da nije dogovoren bilateralni susret.

"Ne. Jutros sam razgovarao s veleposlanikom Kimom. Nema nikakvog dogovora o konkretnom bilateralnom sastanku, niti da se daje priopćenje takve vrste", rekao je Kelly.

On je dodao kako nije donesena odluka hoće li veleposlanik Sung u petak putovati u New York kako bi se još jednom sastao s Ri Gunom.

Na ponovni upit o posjetu veleposlanika Boswortha Pjongjangu, naglasio je kako "SAD nije donio odluku da veleposlanik prihvati poziv Sjeverne Koreje za bilateralne pregovore".

Sjeverna Koreja već dugo vremena traži bilateralne pregovore s SAD-om, dok Washington navodi kako je spreman za takve pregovore, samo ako će oni voditi obnovi šestostranih pregovora u kojima sudjeluju još i Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

Šestostrani pregovori su u prekidu već šest mjeseci, nakon što ih je napustila Sjeverna Koreja.

30.10.2009. 06:54:50
Novi komentar
nužno
nužno