« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NUKLEARNO RAZORUŽANJE

Pregovori Rusije i SAD-a zapeli na pitanju nadzora ruskih raketa

Amerikanci postavljaju novu gornju granicu za nuklearne nosače s kojom se Rusija ne slaže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Rusija

,

sporazum START

,

nuklearno razoružanje

Rusko-američki pregovori o obnovi ugovora START o nuklearnom razoružanju, koji istječe 5. prosinca, zapeli su na pitanju nadzora ruskih balističkih raketa, piše u četvrtak dnevnik Kommersant.

SAD želi zadržati odredbu sadašnjeg ugovora o sustavu nadzora ruskih prenosivih raketa zemlja-zemlja, po izvoru blisku pregovorima, kako prenosi list.

"Oni predlažu da se zadrži, pa čak i pojača nadzor nad našim interkontinentalnim balističkim raketama kao što su Topolj", rekao je taj izvor.

No Rusija se protivi tom "jednostranom" prijedlogu, jer Sjedinjene Američke Države nemaju prenosivih interkontinentalnih raketa zemlja-zemlja, po istom izvoru.

Usto, razlike su se pojavile i u svezi s najvećim mogućim brojem "nosača" nuklearnih bojnih glava, dodaje Komersant.

"Amerikanci u svojim prijedlozima postavljaju novu gornju granicu za nuklearne nosače (interkontinentalne rakete, podmornice i strateški bombarderi), s kojom se mi ne slažemo", dodao je izvor, smjerajući na prijedloge koje je potkraj listopada u Moskvi iznio američki savjetnik za državnu sigurnost James Jones.

Načelnik glavnog stožera ruske vojske Nikolaj Makarov potvrdio je razlike u pregovorima dviju velesila, ocijenivši ipak da će zapreke ukloniti pregovarači koji su u ponedjeljak nastavili pregovore u Ženevi.

Američka državna podtajnica za nadzor naoružanja i za državnu sigurnost Ellen Tauscher rekla je za rusku agenciju Itar-Tass da je Washington "razočaran" odgovorom Moskve na Jonesove prijedloge.

Komersant ipak ističe da su se ruski i američki diplomati već počeli dogovarati o mjestu na kojemu će dvije zemlje potpisati nov ugovor koji će zamijeniti START, zaključen 1991. (hina/metro-portal)

12.11.2009. 19:05:00
Novi komentar
nužno
nužno