« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
'LAKO ZA OSTAVKU'

Pregovori propali, prosvjed mljekara se nastavlja

Dio prosvjednika prihvatio je poziv na pregovore, no ubrzo su odustali uz izjavu 's njima se ne može pregovarati'.

(Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

Božidar Pankretić

,

cijena mlijeka

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

prosvjed mljekara

Na pregovorima dijela prosvjednika i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimira Kuterovca nije postignut nikakav dogovor i pregovori su prekinuti, a prosvjed se nastavlja sutra kada će mu se pridružiti još stotinjak kamiona i 200-tinjak traktora iz Slavonije.

"Iz Zagreba nećemo otići dok se ne ispune naši zahtjevi", najavili su predstavnici prosvjednika, koji će noć provesti dijelom ispred Ministarstva gdje je ostalo još oko 50 traktora, a dijelom kod Zagrebačkog velesajma.

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek Miketek ponovio je da seljaci traže dolazak predsjednika Vlade Ive Sanadera. Dio prosvjednika koji je prihvatio poziv na razgovor u ministarstvu izjavio je kako "nikakav sporazum nije postignut jer se s njima ne može pregovarati".

Policija, koja je prosvjednicima dopustila da traktorima zauzmu dva od tri prometna traka na obje strane Ulice grada Vukovara, izvijestila je da se oko 190 traktora nalazi na Zagrebačkom Velesajmu, a 43 je parkirano na krajnjem južnom traku Ulice Grada Vukovara u blizini Ministarstva poljoprivrede.

Među više od deset zahtjeva prosvjednika upućenih Vladi su viša otkupna cijena mlijeka, odnosno cijena mlijeka sukladna troškovima proizvodnje. Također traže i hitnu isplatu svih potpora, subvencioniranje kamata na kredite po europskim uvjetima kreditiranja u poljoprivredi (s kamatnom stopom od 2 posto), uvođenje moratorija na anuitete i kamatu na sve kredite u poljoprivredi u razdoblju od jedne godine.

Ministar neće razgovarati na cesti pa se javio preko televizije

Ministar Božidar Pankretić je tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a izjavio kako je "uvijek spreman za razgovor, ali za stolom, ne na cesti. Zahtjevi su uvijek opravdani i legitimni, ali ovog trenutka dolaze od nekih za koje mogu reći da više tjeraju svoje interese, a ne interese svih drugih", rekao je ministar.

Pankretić je napomenuo kako se jučer sastao s dijelom predstavnika poljoprivrednika. Podsjetio je da je prije šest mjeseci postignut dogovor po kojem je cijena mlijeka vezana uz tromjesečni prosjek cijene mlijeka u Europi. "Neću dozvoliti da cijena više padne, ako prosječna cijena u Europi nastavi padati morat ćemo na određeni način intervenirati", kazao je ministar.

Naveo je kako je samo u ovoj godini na selo plasirano dvije milijarde kuna putem potpora. "To je novac poreznih obveznika, država je u krizi, gospodarstvu je teško, ali i ja i Vlada i premijer Sanader, HSS kao koalicijski partner dajemo sve od sebe da u ovoj teškoj situaciji pokušamo iznijeti najviše što se može", kazao je Pankretić.

Ministar je napomenuo kako je ovo neodrživa situacija, te da će se razgovarati i vidjeti na Savjetu za mlijeko, ako cijena u Europi nastavi padati, kako intervenirati. Na pitanje o zahtjevima za ostavkom, ministar Pankretić je kazao "lako za ostavku", te istaknuo kako misli da se u ovom vremenu izuzetno puno dalo.

Izvor: Hina

10.06.2009. 21:07:39
Novi komentar
nužno
nužno