« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
POČETAK KRAJA EUROZONE?

Pregovori propali: Grčka mora na nove izbore

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene
Više o

grčki dug

,

kriza eurozone

,

izbori u Grčkoj

Unatoč brojim pokušajima predsjednika Papouliasa da nagovori parlamentarne stranke na osnivanje nove vlade, čini se kako to ipak neće biti moguće, zbog čega Grčka raspisuje nove izbore, prenosi Hina.

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori.

Zasad nije objavio pojedinosti, ali se čini najizglednijim da će se izbori održati sredinom lipnja. Tehnička vlada bit će oformljena u srijedu, rekao je glasnogovornik.

Nijedna stranka na izborima 6. svibnja nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze između pristaša i protivnika zajma od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za bolno rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

Ankete su pokazale da bi na novim izborima pobjednica mogla biti stranka ljevice Syriza koja se pokazala dosljednom u odbacivanju zajmovnih aranžmana. Trebala bi dobiti 27 posto glasova i kao stranka s najviše glasova imat će pravo, prema grčkome zakonu, na nagradnih 50 dodatnih mjesta u parlamentu od 300 te će moći sastaviti vladu.

Europski partneri Grčke najavili su da će prekinuti financiranje te prezadužene članice ako ona odbaci uvjete zajma dogovorene u ožujku. To će donijeti stečaj Grčke i njezin gotovo siguran izlazak iz eurozone.

15.05.2012. 17:17:00
Novi komentar
nužno
nužno