« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GOLDSTEIN I AUTORI

Predstavljeni novi srednjoškolski udžbenici iz povijesti

Na predstavljanju knjige gostovao je i bivši predsjednik Mesić koji je naglasio kako je povijest samo ono što se zbilja dogodilo

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Stjepan Mesić

,

Ivo Goldstein

,

povijest udžbenici

Četiri nova udžbenika iz povijesti za srednje škole i gimnazije te udžbenik "Politika i gospodarstvo" za trogodišnje strukovne škole, koje je objavila zagrebačka nakladnička kuća SysPrint, predstavljeni su večeras u Novinarskom domu.

Zadovoljstvo zbog objavljivanja novih udžbenika povijesti izrazio je i gost na predstavljanju, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekavši da oni svojim sadržajem svjedoče ono što povijest doista jest - samo ono što se dogodilo, dok je sve drugo falsifikat.

Po Mesiću, posljedica falsificiranja su i slučajevi da neki mladi ljudi prihvaćaju fašističke simbole. Pitajući se kako je to moguće, Mesić je odgovorio kako se usudi reći da je za to dijelom kriv i obrazovni sustav jer je omogućavao da mladi ne uče iz pravih udžbenika.

Podsjetivši da je osobno utjecao u donošenju odluka u novijoj hrvatskoj povijesti, Mesić je rekao da je u tome razdoblju i protestirao zbog nekih udžbenika povijesti. Zato ga posebice veseli što će sada, kako je rekao, "djeca doista imati udžbenike iz kojih će moći učiti povijest".

Za povjesničara Ivu Goldsteina, autora ili suautora svih pet predstavljenih udžbenika, posao na njihovu pisanju bio je odgovoran i osjetljiv te puno teži no što je mislio.

Povjesničarka Zdenka Janeković-Roemer, koja je uz Goldsteina i Krešimira Regana, suautorica udžbenika iz povijesti za prvi razred strukovne četverogodišnje škole, rekla je da je za nju rad na udžbenicima bio novo i veliko iskustvo puno odgovornosti prema djeci i nastavnicima.

Istaknula je da su odgoj za kritičko mišljenje i razumijevanje povijesnih činjenica bile zadaće kojima se vodila pri pisanju uz želju da će udžbenik pridonijeti humanističkom obrazovanju mladih i osposobiti ih za promišljanje, a ne samo memoriranje podataka.

Kako tumačiti povijest

Predstavljeni su i udžbenik povijesti za četvrti razred gimnazije koji, uz Ivu Goldsteina, potpisuje Goran Hutinec, Goldsteinov udžbenik povijesti za strukovne trogodišnje srednje škole te udžbenik povijesti za drugi razred četverogodišnjih strukovnih škola suautora Goldsteina, Janeković-Roemer, Hutinca i Regana.

Goran Sunajko, Dario Čepulić i Ivo Goldstein autori su pak udžbenika "Politika i gospodarstvo" za trogodišnje strukovne škole u kojima se, kako je objasnio Sunajko, pokušalo na jednostavan način predstaviti osnovne informacije o politici i gospodarstvu.

Kako učiti i tumačiti hrvatsku povijest prošloga stoljeća bila je tema kraćeg stručnog predavanja Ive Goldsteina u kojemu je upozorio da je pogreška koja se najčešće ponavlja da se sadašnje vrijednosne kategorije prenose u vrijeme određenih događaja.

Rekavši da su udžbenici obuhvatili i najnovije događaje, Goldstein je ocijenio da je prijašnje inzistiranje da se piše s povijesne distance danas zastarjelo. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 23:21:16
Novi komentar
nužno
nužno