« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MLADE ZNANSTVENICE

Predstavljene stipendistice programa "Za žene u znanosti"

VIDEO - Inženjerke geofizike, molekularne biologije, kemije i jedna doktorica medicine za dovršetak doktorskih disertacija dobile su po četiri tisuće eura

(Infopunkt.tv)
Više o

stipendije

,

UNESCO

,

Za žene u znanosti

,

Iva Kavčić

,

Petra Peharec

,

Ivana Šoljić Jerbić

,

Lana Vasung

,

L'Oreal Adria

Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung dobitnice su stipendija nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Stipendije u iznosu četiri tisuće eura, namijenjene su mladim znanstvenicama kako bi dovršile svoje doktorske disertacije.

Iva Kavčić (1979.) je diplomirani inženjer geofizike za zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Petra Peharec (1980.) je diplomirani inženjer molekularne biologije, također s PMF-a, Ivana Šoljić Jerbić (1982.) je diplomirani inženjer kemije sa zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a Lana Vasung (1983.) je doktorica medicine s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Više od šezdeset prijava na hrvatskom natječaju pokazuje da taj program stipendiranja uživa ugled u hrvatskoj akademskoj zajednici i da je znak prestiža među mladim znanstvenicima, rekao je Julio Quiroga, generalni direktor L'Oreala Adria.

Član Natječajnog povjerenstva akademik Vladimir Paar ocijenio je da uloga žena u razvoju znanosti nije dovoljno prihvaćena ni u nas, niti u svijetu. Prijave za natječaj pokazale su visoku razinu kvalitete i izvanredna dostignuća prema svjetskim kriterijima, istaknuo je.

Predsjednik tog povjerenstva, akademik Zvonko Kusić drži da te stipendije predstavljaju značajan iskorak za znanstvenice i da bi mogle postati institucija znanstvenog procjenjivanja.

Dobitnice su se složile da će im te stipendije, kao važan dio biografija, biti poticaj za daljnji rad, kao i ostalim ženama u znanosti koje uspješno balansiraju između karijere i privatnog života.

Dodjela stipendija održat će se 27. siječnja u Hrvatskom državnom arhivu. Program "Za žene u znanosti" provodi se u Hrvatskoj od 2007., a dosad je nagrađeno 14 mladih znanstvenica. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 14:35:18
Novi komentar
nužno
nužno