« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
cest is d best

Predstavljene festivalske zastavice Cest is d Besta

Međunarodni ulični festival Cest is d Best predstavlja festivalske zastavice na temu „Ulica i ja“

Fotografija vijesti
Više o

Cest is d’Best

,

zagreb-info

,

festivalske zastavice

,

Urbane likovne instalacije

U sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog uličnog festivala Cest is d Best organizirana su po prvi put dva javna natječaja. Rezultati prvoga na temu „Urbane likovne instalacije u Zagrebu" objavljeni su krajem travnja, a ovih dana završen je i drugi natječaj za festivalske zastavice na temu „Ulica i ja".

Na natječaj je pristiglo 50 radova koje potpisuje 38 autora iz Zagreba, Ploča, Metkovića, Korčule, Buja, Splita, Siska, Cresa, Dubrovnika,  Nove Kapele  i Šibenika. Sukladno propozicijama, festivalske zastave su dimenzija 100 x 50 cm, a autori su imali slobodu izraditi ih u različitim tehnikama (kolažiranim materijalima, ulju,  akrilu, štampi, vuni i drugim).

Prva nagrada pripala je Borisu Ljubičiću za umjetnički rad pod nazivom „Zagrebcode zastava", drugu nagradu dobio je autorski dvojac Koraljka Polaček i Vesna Jakić za zastavu pod nazivom „Moja ulica i klančić" , a treću nagradu podijelit će četiri umjetnice Zlata Papić, Mirjana Kovačić, Nilda Puljić, Dubravka Kragić za zajednički umjetnički rad pod nazivom „Kaleta s tiramolama". 

O pristiglim radovima odlučivao je stručni žiri u sastavu: Marta Crnobrnja, akademska slikarica; Zoran Durbić, akademski slikar; Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti; Barbara Vujanović, povjesničarka umjetnosti; Zlatko Petrović, direktor festivala Cesti is d´ Best i Dijana Nazor, prof. likovne kulture ujedno i autorica projekta te koordinatorica likovnog programa u sklopu Međunarodnog uličnog festival Cest is d Best.

„Kao autorica ovog projekta želim izraziti zadovoljstvo kvalitetom pristiglih radova i odazivom različitih generacija likovnih umjetnika iz cijele Hrvatske, što ukazuje na potrebu i želju umjetnika da svoje radove ne izlažu samo u galerijama već i na ulicama i trgovima.

Posebnost ovog projekta je u tome što pruža mogućnost komuniciranja i približavanja umjetnosti široj javnosti obogačujući vizualnu kulturu gledatelja. Ovakvi radovi će zahvaljujući organizatorima Cest is d Best-a po prvi puta biti izloženi na Trgu bana Josipa Jelačića. Ovaj projekt ujedinio je slikare, fotografe, dizajnere, arhitekte i druge kreativne autore, a svaki se umjetnik na osebujan način likovno izrazio.

Svi dostavljeni radovi bit će vidljivo izloženi tijekom festivala i zato smatram da će zastavice sa prigodnim motivom na temu „Ulica i ja" te bogatstvom kolorita i lepršavosti značajno doprinijeti veselom uličnom ugođaju kakav i prati ovaj festival. Ovaj projekt bit će popraćen i tiskanim katalogom koji će biti dostavljen svim autorima" - izjava je autorice projekta Dijane Nazor.

„Uz izvođački dio festivala, koji je osnova Međunarodnog uličnog festivala Cest is d Best, likovne instalacije zauzimaju svoj neizostavan dio i ovogodišnjeg programa. Od ideje do realizacije svih pristiglih umjetničkih radova pa do njihove instalacije u prostoru centra grada, točnije festivalskom prostoru, ova će komponenta festivalu dati dodanu vrijednost. Naime, cjelokupan ovogodišnji program festivala, u sklopu kojeg su i instalacije, bit će vrlo interesantan.

O svemu što će se, kada i gdje moći vidjeti na ovogodišnjem festivalu detaljno čemu govoriti prilikom zajedničkog idućeg susreta s predstavnicima medija koji uistinu sa zanimanjem prate sve što se tiće našeg i vašeg Cest is d Best-a" - izjava je direktora festivala Zlatka Petrovića - Paje.

27.05.2009. 17:17:27
Novi komentar
nužno
nužno