« Život
objavljeno prije 14 godina
BEZ NUSPOJAVA

Predstavljena prva kontracepcijska pilula za muškarce

Sve do sada, svi pokušaji da se razvije ovakva pilula propali su

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

kontracepcijska pilula

,

sperma

,

muškarci

Ipak, istraživači u Izraelu konačno su uspjeli stvoriti oralnu pilulu koja deaktivira spermije da dođu do maternice. Razvili su verziju pilule koju bi trebalo uzimati smo jednom, svaka tri mjeseca.

Ova revolucionarna pilula bit će dostupna za tri godine, navode znanstvenici koji stoje iza projekta. Za razliku od klasične kontracepcijske pilule, ne koristi kombinaciju muškog hormona testosterona i ženskog progesterona kako bi blokirala trudnoću.

>> Žene koje piju antibebi pilule lošije prolaze kod muškaraca

Naime, pilula uklanja bitan protein u spermi koji je potreban da žena začne. Koristeći ovaj pristup, istraživači vjeruju kako imaju pilulu koja je 100 posto efektivna u zaustavljanju trudnoće. Osim toga, nema nuspojava koje osjećaju žene prilikom korištenja pilule.

Profesor Haim Breitbart sa Sveučilišta Bar-Ilan objašnjava : ˝Muškarci se ne nose dobro s nuspojavama i to bi ih odvratilo od uzimanja pilule. No, s našom pilulom nismo imali tih problema. Pomoću pokusa na miševima, otkrili smo da možemo dobiti sterilnost na duži period vremena, i to s malim dozama. Testiranja na ljudima trebala bi početi sljedeće godine.˝

Velika problem u slučaju kad muškarci kontroliraju plodnost jest strah da će zaboraviti uzimati pilulu. ˝Mislim da će većina žena vjerovati svojim muškarcima, barem kad je u pitanju naša pilula, jer se mora uzimati samo jednom u tri mjeseca˝, dodaje profesor Breitbart.

29.06.2010. 09:50:00
Novi komentar
nužno
nužno