« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
MODERNA GALERIJA

Predstavljena monografija 'Jordan'

Djelo kritičara Giorgia Segatoa i Milana Bešlića objavila je Naklada AGM, a za 2010. je najavljena i najveća retrospektivna izložba Vasilija Jordana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (vasilijejordan.com)
Više o

Milan Bešlić

,

moderna galerija zagreb

,

Vasilije Jordan

,

Giorgio Segato

,

monografija Jordan

Dosad najcjelovitija restrospektivna izložba slikara Vasilija Josipa Jordana održat će se u listopadu 2010. u Modernoj galeriji, izvijestila je danas ravnateljica te galerije Biserka Rauter-Plančić na predstavljanju monografije o umjetničkom opusu Vasilija Jordana.

Opsežnu monografiju "Jordan" (356 str.) objavila je zagrebačka Naklada AGM, a tekstove su za nju napisala dvojica likovnih kritičara Giorgio Segato i Milan Bešlić.

U uvodnome Segatovu tekstu "Jordanova poetika" ističe se da je Jordan jedan od najznamljivijih i najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, veoma poznat u Italiji zahvaljujući mnogim monografskim izložbama u Bologni, Padovi, Milanu i Rimu.

Jordan njeguje originalnu figuraciju bogatu sjećanjem i muzikalnošću, simbolima i izvanvremenskim evokacijama. Njegovo stvaralaštvo pripada nadrelističkoj poetici obilježenoj ponajprije izdvojenošću predmeta u prostoru i vremenu, ocijenio je Segato.

Milan Bešlić je istaknuo da je Jordan koncepciju svoje likovne poetike stvarao na estetskim premisama koje su obilježile tradiciju europskoga tonskog slikarstva.

Po njegovim riječima, veliki slikar i pedagog Ljubo Babić svojim je golemim autoritetom učvršćivao Jordanove spoznaje, koje su u mladog slikara bile više intuitivne, a manje iskustvene, usmjeravajući ga prema velikim europskim majstorima zaslužnima za stvaranje te tradicije.

Često spominjana izložba Miljenka Stančića i Josipa Vanište u Muzeju za umjetnost i obrt 1952., kao događaj koji je pobudio zanimanje kritike i kulturne javnosti, utjecala je na mlade slikare Jordana i Bifella, koji su na njoj pronašli poticaj svojim umjetničkim stremljenjima, rekao je Bešlić, koji je govorio i o utjecaju Miljenka Stančića na Jordanovo slikarstvo kroz komponentu intimnoga, iskonsku snagu individualnoga u kojoj je Jordan tražio ishodište svojemu slikarstvu. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 19:45:19
Novi komentar
nužno
nužno