« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
jednaka prava

Predstavljena kampanja 'Pravo na rad bez diskriminacije'

U sklopu kampanje istaknuti su plakati s fotografijama različitih radnih mjesta koje su prekrivene homofobnim natpisima

(human-rights.hr)
Više o

diskriminacija

,

Iskorak

,

Kontra

,

Sanja Juras

,

Pravo na rad bez diskriminacije

,

seksualne manjine

Kampanja "Pravo na rad bez diskriminacije", koja je danas predstavljena u Centru za ljudska prava, dio je velikog projekta "Zajedno protiv diskriminacije na radnom mjestu" kojeg, uz financijsku potporu Europske komisije, organizira Lezbijska grupa Kontra, s ciljem provođenja antidiskriminacijskih politika na području rada u Hrvatskoj.

Po riječima koordinatorice Kontre Sanje Juras, u sklopu kampanje u pet hrvatskih gradova - Puli, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, istaknuti su jumbo-plakati s fotografijama koje prikazuju različita radna mjesta kao što su banke, stomatološke ordinacije, kafići, škole i drugo.

Preko tih fotografija prelijepljene su naljepnice s natpisima "Ne zapošljavamo pedere" i "Ne zapošljavamo lezbe", s ciljem ukazivanja na homofobiju koja je prisutna kod velikog broja hrvatskih poslodavaca, rekla je Juras.

Govoreći o pravu na rad seksualnih i rodnih manjina Juras je podsjetila na istraživanje agencije Puls, provedeno 2007. godine na uzorku od 800 ispitanika, premo kojem se 49 posto njih izjasnilo za zabranu rada takvim osobama u javnim službama. Također ih se 67 posto izjasnilo za zabranu rada s djecom u obrazovnom sustavu za pripadnike seksualnih i rodnih manjina.

Originalna ideja kampanje bila je da se pripadnici seksualnih manjina slikaju za plakate na svojim radnim mjestima no, kako je rekla Juras, iz straha od diskriminacije, niti jedna osoba nije se usudila stati pred objektiv.

U sklopu kampanje, čiji su suorganizatori i Centar za prava rodnih i seksualnih manjina, Iskorak, te Institut M.I.A., na središnjim gradskim trgovima u pet hrvatskih gradova dijelit će se letci i drugi materijali koji se odnose na pravo na rad seksualnih i rodnih manjina. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 10:26:52
Novi komentar
nužno
nužno