« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SVEČANA OBLJETNICA

Predstavljena "Izabrana djela" Petra Selema

Proslavljena 167. obljetnica postojanja MAtice hrvatske.

Petar Selem
Petar Selem (Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Matica hrvatska

,

Petar Selem

,

Lica bogova

,

Putopisi putokazi

,

Dodir Talije

,

Šum zastora

,

Razum i zanos

,

Izabrana djela

Svečanim predstavljanjem "Izabranih djela" Petra Selema, povjesničara umjetnosti, egiptologa, kazališnog redatelja, književnika, prevoditelja, profesora i saborskog zastupnika, Matica hrvatska danas je obilježila 167. godišnjicu postojanja.

Predstavljanju su nazočili i premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul.

Selemova "Izabrana djela" sastoje se od pet svezaka eseja, kritika i zapisa - "Lica bogova" (knjiga egiptoloških studija), "Putopisi putokazi" (o svjetskim kazalištima i umjetnosti), "Dodir Talije" (o hrvatskom kazalištu), "Šum zastora" (o režijskim i scenografskim iskustvima te redateljskom opusu Girogia Strehlera) i "Razum i zanos" (o suvremenoj glazbi i njezinim skladateljima).

"Selem je nasljednik velikih sveučilišnih profesora i intelektualaca koji su potvrdili iznimno široku lepezu svojih interesa, pritom ne zanemarujući lijepi književni jezik" Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti

O jezičnom aspektu knjiga govorio je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, istaknuvši da Selemov jezik, koji povezuje njegove knjige, omogućava da i oni koji nisu stručni u područjima o kojima Selem piše, mogu s lakoćom čitati njegove tekstove.

Akademik Ante Stamać rekao je da je Selem kao redatelj ostao vjeran intelektualnom poslanstvu kazališta i uvijek su mu, za razliku od današnjih trendova, bili važni književna riječ i književnost.

Po riječima autora pogovora Tonka Maroevića, Selem je pisac iznimno širokih problemskih područja i goleme znatiželje s pokrićem nemalih iskustava i znanja. Posebnom vrijednošću "Izabranih djela" smatra potpunu i detaljnu autorovu bibliografiju.

Autor je rekao kako "Izabrana djela" pokazuju da nema razlike između njegova osjećaja hrvatstva i europejstva.

U glazbenom programu nastupile su mezzosopranistica Martina Tomčić i pijanistica Nina Cosseto.

Selemova "Izabrana djela" objavljena su u nakladi Matice hrvatske, a glavna urednica je Jelena Hekman. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 22:17:15
Novi komentar
nužno
nužno