« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
crkveni porez

Predsjednik nastavlja rat protiv Crkve

Mesić Crkvi zamjera miješanje u politiku i kršenje Ustava, dok ga Crkva optužuje za veleizdaju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

mesić i crkva

,

crkveni porez

U najnovijim istupima, predsjednik od Crkve traži da uvede vlastiti porez koji bi plaćali samo katolici, a ne cijela država.

"Kad već imaju odgovore na sva pitanja, neka se odluče na crkveni porez. Nema smisla da protestanti, Židovi, pravoslavci te agnostici i ateisti financiraju Katoličku crkvu", izjavio je Mesić za Jutarnji list.

Odnos Kaptola i predsjednika već je duže vrijeme napet, a sve češće eskalira kako se približavaju predsjednički izbori.

Pretpostavlja se da crkveni vrh sukobom želi unaprijed spriječiti da na Pantovčak dođe još jedan lijevi političar pa otvorenom polemikom nastoji utjecati na javnost.

S druge strane, Mesić se želi izboriti upravo za izbore neovisne o preferencijama Crkve.

Biskupi i svečenici na propovijedima već neko vrijeme pokušavaju diskreditirati svakog političara koji nije katolik te proučuju da je poželjno da "predsjednik bude katolik, ali ne samo po svjedočanstvu krsnoga lista, nego po svjedočanstvu života po vjeri".

Mesić takve istupe smatra kršenjem Ustava i diskriminacijom hrvatskih građana po vjerskoj osnovi te je intervenirao i pismom papinskom nunciju u Zagrebu.

Nakon prijedloga o uklanjanju vjerskih simbola iz državnih ustanova, zahtjeva upućenom Vatikanu da se očituje o istupima biskupa Jezerinca te nedolaska na misu za Domovinu u Kninu zbog napada Glasa koncila da je veleizdajnik, ovo je samo još jedan u nizu sukoba između Kaptola i Pantovčaka.

16.09.2009. 06:57:08
Novi komentar
nužno
nužno