« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
predsjednički štrajk

Predsjednik Morales treći dan štrajka glađu

U Boliviji i dalje traje bitka oko izbornog zakona, oporba i vlada se nemaju dogovora.

predsjednik Evo Morales
predsjednik Evo Morales (corbis)
Više o

izbori

,

Bolivija

,

Evo Morales

,

štrajk glađu

,

Izborni zakon

,

bolivijski predsjednik

Bolivijski predsjednik Evo Morales uskrsni će vikend provesti u postu budući da u parlamentu nema pomaka u svezi s donošenjem novog izbornog zakona, što je predsjednika države nagnalo na štrajk glađu kako bi načinio pritisak na zastupnike.

Morales u subotu treći dan ne izlazi iz predsjedničke palače i štrajka glađu jer zbog blokade oporbenih zastupnika nije postignut kvorum za glasovanje o novom izbornom zakonu kojim se trebaju utvrditi uvjeti za provedbu parlamentarnih i predsjedničkih izbora 6. prosinca.

Oporbena desnica optužuje Moralesovu stranku Pokret prema socijalizmu (MAS) da si želi osigurati osvajanje velike većine na parlamentarnim izborima koji su Moralesu (49), prvom domorodačkom latinoameričkom predsjedniku, gotovo jednako važni kao i predsjednički, na kojima će se natjecati za drugi petogodišnji mandat i na kojima ima najviše izgleda među kandidatima.

Prije glasovanja o zakonu oporba zahtijeva da se donese sporazum o osvježavanju biometrijskih biračkih popisa, s otiscima prstiju i da u izborima sudjeluju međunarodni promatrači "kako bi se zajamčio jasan tijek izbora", kako je rekao oporbeni senator Luis Vasquez.

Parlamentarna većina odbija reviziju biračkih popisa, s obrazloženjem da za to nema dovoljno vremena, budući da su izbori u prosincu.

MAS koji ima većinu u donjem domu parlamenta i desna oporba koja kontrolira Senat, ne mogu se dogovoriti ni o glasovanju bolivijskih iseljenika i o broju mjesta rezerviranih za autohtone skupine.

Morales je u međuvremenu upozorio svoje političke suparnike da je 2004. godine, kao čelnik sindikata uzgajivača koke, štrajkao glađu više od 18 dana kako bi ishodio ispunjenje svojih zahtjeva.

Vjerski obredi i procesija na Veliki petak u La Pazu prvi put su održani bez predsjednika države i predstavnika vlade i bez vojnog mimohoda, ali to nije povezano s Moralesovim štrajkom glađu nego s novim ustavom koji je usvojen na referendumu početkom godine i koji Boliviju definira kao laičku državu. (hina/metro-portal)

11.04.2009. 10:05:27
Novi komentar
nužno
nužno