« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
ZABRINUTOST

Predsjednički izbori ruše dolar i burze

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna zabilježila najveći pad od srpnja, što je posljedica zabrinutosti ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u

Tržište voli Hillary i boji se Trumpa
Tržište voli Hillary i boji se Trumpa (Arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

dolar

,

burze

,

Donald Trump

,

američki predsjednički izbori

Dolar je prošloga tjedna oslabio prema euru 1,5 posto, pa je tečaj europske valuta porastao na 1,1145 dolara. I u odnosu na japansku valutu dolar je pao za 1,5 posto, pa mu je cijena skliznula na 103,10 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna oko 1,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od srpnja.

Prije desetak dana taj se indeks kretao oko najviših razina u devet mjeseci, no posljednjih je dana pod pritiskom neizvjesnosti ishoda američkih predsjedničkih izbora 8. studenoga.

Ankete pokazuju da je utrka između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa vrlo tijesna, a tržište preferira Clinton jer je smatra političarkom status quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju vanjske, unutarnje i gospodarske politike.

Zbog toga je dolar pod pritiskom, dok jačaju valute, poput švicarskog franka, koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

"Ulagači su oprezni strahujući od rezultata najnovijih anketa. U takvim okolnostima, franak je postao vrlo privlačan ulagačima", kaže Axel Merk, direktor u tvrtki Merk Investments.

Posljednjih je tjedana na financijskim tržištima politika zasjenila gospodarske teme, pa su ulagači gotovo sasvim zanemarili prošlotjednu sjednicu Feda, kojoj bi inače posvetili puno veću pažnju.

Poruke su Feda, pak, bile da gospodarstvo stabilno raste, dok se inflacija približava ciljanoj razini od 2 posto.

Na jačanje gospodarstva ukazali su u petak i podaci da je u SAD-u u listopadu broj radnih mjesta povećan za 161.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula s 5 na 4,9 posto. Pritom su porasle i prosječne satnice.

Zbog toga je sve izvjesnije da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope.

06.11.2016. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno