« Biznis
objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana
EH, DA...

Predbožićna borba za mušterije

Uoči Božića potrošači su suočeni s mnogim pitanjima: koje poklone nabaviti bližnjima i prijateljima, ali na kraju i s pitanjem gdje obaviti blagdansku kupovinu? Borba za kupce ove je godine posebno žestoka...

Božićni shopping je bitka
Božićni shopping je bitka (Arhiva)
Više o

Božić

,

kupci

Njemački lanci supermarketa cijele su godine u bespoštednoj borbi za potrošača. Rat cijena je posebice u posljednje vrijeme visoke inflacije urodio često apsurdnim sniženjima cijena i ponudama. No uoči Božića, kada većina u kolica u supermarketu natrpa još i više nego inače, borba za kupca je još žešća.

Marketinški odjeli trgovačkih lanaca se bore za što kreativnije i duhovitije slogane. „Božićno ludilo - ho, ho, ho" poručuju Lidlovi kreativci. Aldi je s „Uštedi božićno s najpovoljnijim cijenama" nešto manje kreativan a lanac Edeka s nešto višim cijenama je u lirskom raspoloženju: „Niske cijene i nebeski užitak ujedinjeni u srcu".

Kreativnost je očito potrebna jer su ove godine potrošači pritisnuti inflacijom spremni manje potrošiti nego inače. Prognoze Saveza maloprodaje Njemačke (HDE) ukazuju na slabiji promet u usporedbi s prošlom godinom.

Najvažniji dio godine za trgovce

Trgovački lanci se ove godine zato posebno trude za dobro raspoloženje kako bi privukli mušterije. „Mnogi lanci svjesno forsiraju dobro raspoloženje i opušteni i praznični ugođaj", kaže Jörg Funder, stručnjak za marketing s Visoke škole u Wormsu. Nakon posljednjih godina opterećenih pandemijama i ratovima cilj je kupcima ponuditi opušteniju atmosferu.

Za trgovačke lance je prosinac najjači dio godine i kada je prodaja živežnih namirnica u pitanju. Uoči Božića promet poraste s 3,5 na 4,5 milijardi eura. Prošle godine su u tjednima Adventa potrošači natprosječno mnogo, kako pokazuju rezultati Udruge za istraživanje potrošnje (GfK), potrošili upravo na slatkiše, pjenušac, kavu i žestoka pića.

Tradicije je, usprkos lošem raspoloženju zbog kriza, na strani trgovaca. „U vrijeme blagdana želimo sebi i našim obiteljima priuštiti nešto posebno nego inače i zato posežemo i za skupljim proizvodima", kaže Martin Fassnacht s ekonomske visoke škole WHU. On dodaj da pritom i određene luksuzne marke, koje se obavezno moraju naći na Božićnom stolu, igraju ulogu. 

Kavijar i kamenice pored jogurta i paštete

Zato i lanci diskonta u predbožićno vrijeme posežu za produktima koji su daleko iznad uobičajene ponude namirnica. Lidl tako na svoje police uoči Božića postavlja pacifičke kamenice, novozelandsku janjetinu ili kavijar. Za ovo doba godine lanac je čak osmislio i vlastitu paletu luksuznih namirnica pod nazivom Sansibar Deluxe. Za sličnim trikovima posežu i ostali lanci nudeći ekskluzivne namirnice koje se obično mogu pronaći samo na policama specijaliziranih trgovina ili na internetu.

To se osjeti i u blagajni. „U predbožićnom razdoblju diskonti ostvare 30 posto više prometa nego prosječnog tjedna u godini, obični supermarketi čak i 60 posto više", kaže marketinški stručnjak Funder. Razlika proizlazi djelomice i iz činjenice da su potrošači ove godine zbog inflacije ionako više kupovali u jeftinijim diskontima nego inače. U predbožićno vrijeme kočnice popuste pa se kupuje i u skupljim „normalnim" samoposluživanjima.

 I po poklone u supermarket

U prilog supermarketima ide i činjenica da potrošači, prema podacima GfK-a, i po poklone sve češće odlaze u prodavaonice živežnih namirnica. Posljednjih godina se sve češće poklanjaju i ekskluzivne namirnice ili pića. No diskonti uoči blagdana ciljno preko akcija nude i drugu robu prikladnu za poklone poput igračaka, odjeće ili parfema. Za potrošače to ima i tu prednost da sve mogu nabaviti pod istim krovom i u pravilu odmah iza ugla bez nužnosti guranja po trgovačkim centrima ili potražnje za parkingom u središtu grada.

Podaci instituta za istraživanje tržišta pokazuju da bi ovogodišnja sezona mogla biti povoljna za trgovce. Dok je prošle godine 32 posto ispitanih reklo kako pri blagdanskoj kupovini namjeravaju štedjeti, ove godine ih je tek 24 posto. Božićni stol je za mnoge očito još uvijek nedodirljiva svetinja.

Piše: nk/dpa
24.12.2023. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.12.2023. 16:25
    kupio sam sve sta treba hehe
Novi komentar
nužno
nužno