« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KOZMIČKI SPOJ

Pred nama je rijetki bliski susret sonde i kometa

Sonda "Deep Impact" probližava se kometu "Hartley 2"; znanstvenici očekuju spoznaje o nastanku svemira

Susret sonde i kometa
Susret sonde i kometa (NASA/JPL-Caltech/UMD)
Više o

NASA

,

istraživanje svemira

,

svemirska sonda

,

komet

,

QUDAL

Nasina sonda "Deep Impact" 4. studenoga će proletjeti pored kometa "Hartley 2" i omogućiti nove spoznaje o nebeskim tijelima, ali i nastanku svemira, objavila je Nasa na svojoj stranici. "Vrlo smo uzbuđeni. Do bliskog susreta neke sonde s kometom je došlo svega četiri puta u povijesti", rekao je voditelj projekta Tim Larson.

"Hartley 2" otkriven je 1986., a sonda je prema njemu preusmjerena početkom rujna ove godine. Astronomi su već uspjeli prikupiti i nekoliko fotografija, ali se najveći dio očekuje upravo početkom studenog. Ukoliko misija uspješno završi, sonda će na Zemlju poslati ukupno 64.000 fotografija.

>>Pogledajte kako Sunce proždire komet

"Misija će trajati 11 tjedana i dati najbolje podatke u istraživanju kometa ikada. Koristit ćemo teleskope s digitalnim kamerama i infracrveni spektometar", objašnjava Larson. Do susreta će doći pri velikoj brzini - 43.000 kilometara na sat.

Sonda "Deep Impact" se u medijima našla prije pet godina kada je projektilom gađala komet "Tempel 1". Kako je sonda nakon misije ostala u dobrom stanju, stručnjaci iz Nase ju joj odlučili produžiti vijek trajanja i iskoristiti je za aktualan projekt.

Znanstvenici pretpostavljaju da se u zaleđenim tijelima nalazi nepromijenjen materijal iz razdoblja nastanka svemira. Naime, kometi većinu vremena provode na velikoj udaljenosti od Sunca te nam se približavaju iz najudaljenijih i najhladnijih područja. "Istraživanje kometa pomaže nam shvatiti što se prije 450 milijuna godina dogodilo u univerzumu", tvrdi Lori Feaga iz Nase.

Više o misiji potražite na EPOXI-Mission

27.10.2010. 19:05:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    27.10.2010. 22:10
    valjda se nece sudarit
Novi komentar
nužno
nužno