« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
SUD PROTIV DISKRIMINACIJE

Pravoslavna Nova godina ipak neće biti praznik u Republici Srpskoj

Predsjednik Ustavnog suda RS izjavio je kako je ocijenjeno da bi se na taj način diskriminirali pripadnici drugih etničkih skupina odnosno vjerskih zajednica

Fotografija vijesti
Više o

Republika Srpska

,

Bosna i Hercegovina

,

Nova godina

Unatoč tomu što je parlament ovog entiteta pokušao većinom glasova srpskih zastupnika izmjeniti zakon o državnim praznicima i uvesti pravoslavnu Novu godinu kao jedan od njih, Ustavni sud Republike Srpske odbacio je tu odluku, piše Hina.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko izjavio je novinarima u utorak u Banjoj Luci kako je ocijenjeno da bi se na taj način diskriminirali pripadnici drugih etničkih skupina odnosno vjerskih zajednica.

Entitetski ustavni sud o izmjenama zakona o državnim praznicima očitovao se na zahtjev bošnjačkih zastupnika u parlamentu RS. Oni su uputili priziv ustavnom sudu kada je odbijen njihov zahtjev da se državnim praznikom proglasi i muslimanska nova godina ukoliko se već takvo što želi napraviti s pravoslavnom novom godinom.

"Bošnjački zastupnici smatraju da je na ovaj način onemogućeno da građani bošnjačke nacionalnosti praznuju muslimansku (hidžretsku) novu godinu po islamskom kalendaru, kako je to sadržano u podnesenim amandmanima", stoji u prizivu upućenom ustavnom sudu.

Ustavni je sud RS utvrdio kako je ovime doista povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda jer se pokušava dati prednost samo jednom konstitutivnom narodu čime je prekršen već prvi članak entitetskog ustava kojim su zajamčena jednaka prava svim konstitutivnim narodima.

20.09.2011. 14:12:00
Novi komentar
nužno
nužno