« Hi-tech
objavljeno prije 4 mjeseca i 14 dana
PRESUDA

Pravo na zaborav samo u Europi

Kreatori politika i tvrtke po svijetu su ga gledali i kao test može li Europska unija svoje zakone proširiti i van svog teritorija

Nezgodno...
Nezgodno... (Arhiva)
Više o

Google

,

pravo na zaborav

Google globalno neće morati primjenjivati europsko "pravo na zaborav", presudio je vrhovni sud Europske unije u slučaju u kojem su se suprostavila osobna prava na privatnost i sloboda govora. 

Pobjeda američke kompanije znači da, iako će po zahtjevu morati ukloniti poveznice iz rezultata svoje tražilice u Europi, to neće morati činiti i drugdje u svijetu. Slučaj se gledao kao ključno pitanje mogu li ljudi tražiti uklanjanje informacija o sebi iz rezultata pretraživanja bez ograničavanja slobode govora i legitimnog javnog interesa u doba interneta koji ne poznaje granice.

Kreatori politika i tvrtke po svijetu su ga gledali i kao test može li Europska unija svoje zakone proširiti i van svog teritorija.

Presuda, koja vrijedi za sve internetske tražilice, rijetka je dobra vijest za velike tehnološke kompanije koje se nalaze pod intenzivnim javnim preispitivanjem na obje strane Atlantika zbog svojeg dominantnog položaja i mogućnosti prikupljanja goleme količine podataka.

U svojoj je presudi Europski sud sa sjedištem u Luxembourgu rekao da pravo zaštitu osobnih podataka nije apsolutno pravo.

17.11.2019. 09:45:00
Novi komentar
nužno
nužno