« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Otkrivanje paranormalnog

Upoznajte prave istjerivače duhova

Jason Hawes i Grant Wilson, voditelji emisije ˝Ghost Hunters˝ procjenjuju da postoji tisuće istražitelja paranormalnog diljem svijeta

Istjerivači duhova
Istjerivači duhova (DeviantArt)
Više o

duhovi

,

paranormalne pojave

,

istjerivači duhova

Paranormalno društvo Atlantic, koje je Hawes osnovao 1990., danas ima podružnicu u svakoj američkoj državi i još u 12 zemlja u svijetu. ˝Postoji mnogo ljudi koji imaju probleme nadnaravnog tipa i trebaju nekog da im pomogne. Radimo to potpuno besplatno˝, tvrdi Hawes. Premda ne žele diskutirati o detaljima, oba istraživača tvrde kako su imala osobna paranormalna iskustva koja su ih potaknula da pomažu ostalima.

Iako istražuju nadnaravno, tvrde kako uvijek zadržavaju zdravu dozu sumnje. ˝Skeptični smo, inače bismo morali vjerovati u sve˝, dodaje Wilson. Najzanimljiviji slučajevi pojavljuju se u njihovoj emisiji, no Hawkes kaže kako uredno mogu otpisati 80 posto raznih dojava.

Nakon što saslušaju klijente, istraživači posežu za svojom tehnologijom za lociranje duhova. Mjerači elektromagnetskih polja, digitalne infracrvene kamere, kamere za nadzor, sve se koristi ne bi li se detektirao i najmanje znak nepoželjnog gosta.

Dok pregledavaju prikupljene podatke, tim razdvaja fikciju od stvarnosti kako bi klijentima ponudili razumno objašnjenje. ˝Morate upotrijebiti znanost i tehnologiju da rade za vas kako bi došli do nekih relevantnih rezultata˝, objašnjava Wilson. Često se dogodi da čudna svjetla nisu duhovi nego loš prekidač, te da soba nije opsjednuta nego su instalacije neispravne. No, ima i slučajeva kada nemaju objašnjenja.

Tijekom jedne istrage promatrali su 9-godišnju djevojčicu, navodno opsjednutu, koja je imala snagu da podiže predmete koji bi i odraslima bili preteški. U drugom, osobu je podizala nevidljiva sila. ˝Svaki slučaj je novo iskustvo. Pomaže nam za buduća istraživanja˝, kaže Wilson.

30.10.2009. 12:43:06
Novi komentar
nužno
nužno