« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
EU FONDOVI

Pravedniji kriteriji za snažniju poljoprivredu

Ususret planiranoj objavi natječaja za podmjeru 4.1. koja se očekuje za tjedan dana, predstavljamo vam nove kriterije bodovanja za poljoprivredenike i njihove projekte, utvrđene od strane Ministarstva poljoprivrede

Prijavite se na natječaje
Prijavite se na natječaje (Wikipedia)
Više o

EU fondovi

,

poljoprivreda

,

poticaji

,

podmjera 4.1.

Detaljan, ali pravedniji sustav bodovanja

U namjeri ostvarenja snažnijih ekonomskih i gospodarskih učinaka u poljoprivredi, Odbor za praćenje provedbe programa ruralnog razvoja usvojiio je nove kriterije bodovanja projekata. Osim što će doprinjeti boljem razvoju poljoprivrede na cijelom teritoriju RH, nova mjerila jamče bolju, pravedniju i transparentniju dodjelu EU potpora.

Najvažnija je novost da vrijeme predaje projekta više neće biti presudno. Novi sustav ocjenjivanja i veći broj kriterija potpuno umanjuju važnost tog pokazatelja. Kriteriji bodovanja sada su podijeljeni u četiri razreda - ekonomski, sektorski, lokacijski i horizontalni, a mladi će poljoprivrednici moći računati na određenu bodovnu prednost, ovisno o duljini obnašanja funkcije nositelja/odgovorne osobe gospodarstva.

Operacija 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (prioritetni sektori stočarstvo, voće i povrće)

Uz sve kriterije odabira koji su se bodovali na prošlim natječajima, u ovom će se natječaju potencijalni korisnici susresti s čak osam novih kriterija koji će nekima smanjiti, a nekima uvećati šanse za dobivanje potpora. Pritom će najveću težinu imati ekonomski kriteriji, poput veličine gospodarstva, ekonomičnosti i dužine poslovanja, doprinosa stvaranju novih radnih mjesta te kompleksnosti ulaganja, za koje će korisnici, kao uvjet prihvatljivosti, morati ostvariti zadani minimalni broj bodova.

Velika su novost tzv. sektorski kriteriji po kojima će se, primjerice, bodovno različito stimulirati ulaganja u proizvodnju mlijeka s različitim brojem uvjetnih grla ili voća i povrća na različitom broju hektara proizvodne površine. Također, sektorski će kriteriji prednost dati korisnicima iz dijelova Hrvatske s najnižim indeksom razvijenosti, ali i korisnicima s otoka i iz brdsko-planinskih područja neovisno o indeksu razvijenosti njihovih gradova i općina. U slučaju ulaganja u sektor voća i povrća, poljoprivrednicima iz Jadranska Hrvatske za isti će broj bodova trebati dvostruko manje površine ulaganja.

Važno je napomenuti da se uvode zasebni sustavi bodovanja za mikro, mala i srednja u odnosu na  velika gospodarstva pa tako ona više neće međusobno konkurirati. Nadalje, iako novi Pravilnik omogućava predaju dijela dokumentacije (pravomoćna građevinska dozvola, potvrde MZOE i sl.) u drugoj fazi procesa prijave, korisnicima koji će spomenutu dokumentaciju imati i priložiti već u prvoj fazi bit će dodijeljeni dodatni bodovi zbog visoke spremnosti projekta. Pravodobni početak pripreme projekta stoga je važan, ne samo iz perspektive kvalitete njegove izrade, već i povećanja šansi za dobivanje potpore.

Operacija 4.1.2. - Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš

Kriteriji odabira za ovaj tip operacija korisnicima donose nekoliko novina. Najvažnija su, svakako, dopunjavanje kriterija iz prošlih natječajima novim kriterijima (četiri razreda), poput lokacije ulaganja, te dodatnog honoriranja pripremljenosti projektne dokumentacije istovjetno onomu u sklopu tipa operacije 4.1.1.

Za procjenu bodova vaših projekata, sva ostala pitanja, informacije i savjete te pravovremenu i kvalitetnu pripremu projekata, obratite se s povjerenjem tvrtki Ravecon.

14.04.2017. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno