« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Terry Pratchett daje milijun dolara za borbu protiv Alzheimerove bolesti

Britanski pisac koji boluje od Alzheimera donirao novac za istraživanja

Popularni pisac jedan je od najvažnijih satiričara na Otoku
Popularni pisac jedan je od najvažnijih satiričara na Otoku (GETTY IMAGES)
Više o

pratchett

,

alzheimer

Terry Pratchett, autor kultnog satiričkog fantasy serijala o svijetu Discworld čija su djela prevedena na 33 jezika i prodana u više od 55 milijuna primjeraka,  boluje od Alzheimerove bolesti i donirao je milijun dolara kao pomoć pri traženju lijeka protiv Alzheimera. Pratchett je otkrio da boluje prije nekoliko mjeseci i otvoreno govori o bolesti koja malo pomalo oduzima djeliće života.

Riječ je o jednom od najpopularnijih pisaca u Velikoj Britaniji, a kada je otkrio da boluje od početnog oblika Alzheimera samo je kratko rekao ‘Pa nisam još mrtav’.
Tada je primio 60 tisuća poruka potpore.

- Želio bih imati priliku umrijeti poput moga oca,  od raka u 86. godini. Cijelo je vrijeme bio priseban i komunicirao s okolinom. Moram priznati da mu zavidim. Postoje na tisuće ljudi, koje, nažalost, nitko ne čuje - rekao je Pratchett.

Lopovi ga volePoznat je i kao pisac čije se knjige najviše kradu u knjižarama i knjižnicama u Velikoj Britaniji, a popularna je i doskočica da nijedan vlak ne može krenuti ako netko od putnika ne čita Pratchettov roman. 

Trenutačno, kaže, uzima više dodataka nego što ima nedjeljnih novina, a liječenje uspoređuje s mrežom online savjetnika i vještice.

- Dio mene živi u svijetu new agea i znanosti, a znanost je poput vudua. Ali znanost nikada nije bila egzaktna i, osobno, pojeo bih guzicu krepane krtice kada bi mi to omogućilo izlječenje - slikovito je opisao Pratchett.

Pisac je nedavno objavio 36. po redu roman iz serijala Discworld, i poručio kako želi nastaviti s pisanjem jer, prema njegovim riječima, to znači ostati živ.

- Ne možete pisati knjige kada ste mrtvi, osim ako niste Ron Hubbard (osnivač scijentologije) - izjavio je.

Pratchett smatra kako je sramotno da se tako malo novca daje za istraživanje o Alzheimerovoj bolesti, stoga se angažirao i donirao novac. Osim što je jedan od najvažnijih anglofonih satiričara, poznat je i kao pisac čije se knjige najviše kradu u knjižarama i knjižnicama u Velikoj Britaniji, a popularna je i doskočica da nijedan vlak ne može krenuti ako netko od putnika ne čita roman Terryja Pratchetta.

Piše: Piše: Livia Čveljo
13.03.2008. 22:04:57
Novi komentar
nužno
nužno