« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ODUŠEVLJENJE

Praizvedba komada "Smij i suze starega Splita" na Splitskom ljetu

Predstava 'Smij i suze starega Splita' izvedena je na Sustipanu jer je to mjesto gdje je stari Split pokopan

Splitsko ljeto
Splitsko ljeto (Paun Paunovic / CROPIX)
Više o

HNK

,

Splitsko ljeto

,

Deauville

,

Todor Živkov

Praizvedbu komada "Smij i suze starega Splita", scensku obradbu na temelju zapisa Ivana Kovačića (1879. - 1981.), kroničara starog Splita večeras je u sklopu 56. Splitskog ljeta uprizorio dramski ansambl splitskog HNK.

Po završetku predstave, koja je izvedena tik uz more na otvorenom prostoru starog splitskog groblja Sustipan, publika je višeminutnim pljeskom nagradila protagoniste. Riječ je o scenskom uprizorenju zapisa u kojima je Kovačić bez uljepšavanja opisuje splitski težački i društveni život na početku 20. stoljeća.

Kovačićevi zapisi su pisani starim "splitskim jezikom" s početka 20. stoljeća, a redatelj predstave Goran Golovko je rekao kako je "poštivan rukopis s minimalnim intervencijama".

"Predstavu 'Smij i suze starega Splita' izveli smo na Sustipanu jer je to mjesto gdje je stari Split pokopan i mislim da nas opominje. Sustipan svojom asocijativnošću podupire strukturu teksta", objasnio je Golovko koji je skupa s dramaturginjom predstave Oljom Lozica dvije godine proučavao prozu Ivana Kovačića "Smij i suze starega Splita".

Olja Lozica je izjavila kako je u prilagođavanju zapisa Ivana Kovačića scenskom činu pomogao njegov sin Žarko Kovačić. Po riječima Olje Lozica, Kovačićeva proza "ne budi jedino i isključivo nostalgično-sentimentalna sjećanja, ona daje uvid u funkcioniranje jednog mikrokozmosa".

"Taj mikrokozmos, naizgled davno minuo, često je veseo, nasmijan, sklon šalama i pošalicama, dobrodušan, ali istovremeno nerijetko okrutan, licemjeran i surov. U njemu je Split grad još nenarušenog urbanog identiteta, grad sačuvanih tradicija, ali ujedno i grad prepun predrasuda, velikih socijalnih nejednakosti, zaostalosti i prljavštine. U njemu postoje čvrsto i jasno definirani obrasci odnosa, kako međuljudskih, tako i odnosa spram religije i spram politike. Ti obrasci temelji su iz kojih je niknuo današnji Split i kao takvi neminovno pokazuju probleme s kojima se Splićani susreću danas", kazala je Lozica.

Glavnu ulogu Ivana Kovačića igrao je Ratko Glavina, a Zoja Odak je baba Filomena Kovačić. Nenad Srdelić igra dida Petra Kovačića, a Vicko Bilandžić oca Špiru Kovačevića, dok Bruga Bebić-Tudor igra Mater Marjetu Kovačić.(hina/metro-portal)

21.07.2010. 00:43:20
Novi komentar
nužno
nužno