« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
UFO BUSTERS

Poznate "paranormalne" snimke koje su čista prijevara

Donosimo vam kratki popis najbolji i najgorih video snimki za kojima su poludjeli entuzijasti i naivci, vjerujući da su upravo one dokaz da je nadnaravno svuda oko nas

Fotografija vijesti
Više o

NLO

,

teorije zavjere

,

vanzemaljci

,

Roswell

,

UFO

,

UFO Jeruzalem

Dani zrnatih 8 milimetarskih snimki NLO-a, Bigfoota i ostalih zemaljskih i vodenih čudovišta i pojava već su dugo iza nas. Sve veća dostupnost kvalitetnog softvera za editiranje kojim se i početnici mogu koristiti učinila je razrađene i detaljne video-prijevare lakšima nego ikada prije. Bez obzira na to koliko nevjerojatna postavka vaše snimke bila, stavite je na YouTube i pogledat će je više tisuća ili desetaka tisuća ljudi, ako ne i više.

Donosimo vam kratki popis najbolji i najgorih video snimki za kojima su poludjeli entuzijasti i naivci, a koje tvrde kako su potpuno legitimne. Isto tako, objasnili smo i zašto su lažne. Pa krenimo.

Mali mrtvi zeleni

Snimka pada NLO-a nazvana „Mrtvi vanzemaljac pronađen u Rusiji" stavljen je na Youtube početkom ove godine i prikazuje dva Rusa kako pronalaze nešto što izgleda poput mrtvog tijela vanzemaljca unutar zaleđenog sniježnog polja pokraj grada Irkutska u Sibiru.

Nekoliko elemenata na ovoj snimci jasno govore kako se radi od čistoj muljaži. Prvo, „mali zeleni" jednostavno previše podsjeća na vanzemaljce kakvima nas već desetljećima redovito hrane brojni holivudski uratci. Isto tako, nigdje na vidiku nema svemirske letjelice, koja bi vrlo vjerojatno puno bolje preživjela i svjedočila padu na Zemlju od mrtvog tijela. Konačno, tvorci filma povremeno se podsmjehuju dok pričaju pričaju o svojem „nevjerojatnom" otkriću. Nakon što je snimka obišla svijet, dvojac je priznao kako su napravili tijelo od starog kruha i pileće kože.

Magnetizam i ljepljivost

U ožujku ove godine svijet je obišla snimka sedmogodišnjeg Bogdana, dječaka iz susjedne nam Srbije, koji je zadivio gledatelje svojom sposobnošću da poput magneta privlači na svoje tijelo metalne, ali i keramičke objekte. Iako ovakav oblik „magnetizma" nije nepoznat od radije, Bogdan i njegovi roditelji uspjeli su zavarati novinare MSNBC-a i Daily Maila.

Ukoliko imate volje malo prosurfati, pronaći ćete da su YouTube i druge slične stranice prepune različitih demonstracija sposobnosti nečijeg tijela da privlači predmete. Na veliku žalost svih ljubitelja paranormalnog, kod ove pojave nema ničega neobjašnjivog. Poput svih ostalih, i Bogdan se mora nagnuti malo unatrag kako bi se objekti lijepili za njega. Kad bi se doista radilo o magnetizmu, sila bi bila dovoljno jaka da se odupre znatno slabijoj sili gravitacije.

Keramički se tanjuri i daljinski upravljač lijepe za Bogdanova prsa zbog toga što imaju glatku površinu, koja se dobro lijepi za masnu i mlitavu površinu, poput ljudske kože, što znanstvenici već desetljećima znaju.

Prijevara u Svetoj zemlji

U veljači ove godine na internetu je objavljena snimka NLO-a kako lebdi iznad slavne Omarove džamije, poznate još i kao Kupola na stijeni i Zlatna kupola u Jeruzalemu. U narednim je danima i tjednima snimka izazvala žučnu raspravu o tome je li ovo prvi pravi dokaz o postojanju NLO-a.

Nažalost, postoji nekoliko snažnih naznaka da je video lažan.

Prvo, video je postavljen na internet od strane nepoznatnog autora, što je obično dobar znak da se radi o prijevari, budući da je jako malo legitimnih razloga zašto stvarni svjedok ne bi želio biti poznat, posebice ako uzmemo u obzir da bi brojne svjetske medijske kuće vjerojatno platile čitavo bogatstvo da se domognu stvarne snimke NLO-a.

Drugo, ne samo da nemamo pojma tko je napravio snimku, već nitko osim njenih autora u cijelom gradu nije prijavio bilo kakvu neobičnu pojavu na nebu, unatoč tome što se u to doba vjerojatno milijun ljudi nalazilo na ulicama Jeruzalema, da ne spominjemo kako je Zlatna kupola jedno od najpoznatijih vjerskih lokacija na svijetu.

Treće, jarko svjetlo NLO-a ne odbija se od zlatnu kupolu džamije, što bi svakako bio slučaj kad bi snimka bila prava.

Četvrto, snimka pokazuje jasne znakove da je obrađena softverom imena Motion Tile, koji umjetno dodaje trzanje kamere u snimku, što sugerira kako to nije jedina stvar koju su autori ubacili softverski.

Autopsija vanzemaljca u Roswellu

Sredinom devedesetih, točnije 1995. godine, na svjetlo dana izašla je zrnata crno-bijela snimka navodno snimljena davne 1947. godine od strane američke vojske, neposredno nakon čuvenog incidenta u Roswellu. Snimka prikazuje obdukciju tijela vanzemaljca i često je korištena kao dokaz tvrdnji koje su pobornici teorija zavjere godinama pokušavali uvjeriti javnost - da je američka vlada ipak pronašla tijela vanzemaljaca pri padu svemirskog broda u blizini ovog američkog gradića.

Iako je Internet još uvijek bio u povojima, snimka se brzo proširila svijetom, a globalnu je popularnost dobila nakon što ju je u prime-timeu prikazala televizija Fox.

Ipak, nije trebalo dugo čekati da se jave brojni skeptici, od kojih su mnogi i sami istraživači NLO-a. Kritičari su upozorili na čitav niz nedosljednosti, proturječnosti i anakronizama, potpuno pobijajući njenu vjerodostojnost. 2006. godine stručnjak za specijalne efekte koji je stvorio scenu na filmu konačno je i sam priznao kako se radi o prijevari.

12.12.2011. 22:35:00
Novi komentar
nužno
nužno