« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
VATRENA STIHIJA

Požari u Australiji odnijeli 135 života

Najgora prirodna katastrofa koja je u zadnjih 100 godina pogodila Australiju ne jenjava.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Austrija

,

požar

,

prirodna katastrofa

,

vatra

,

stradanje

,

Melbourne

Umorni vatrogasci i spasilačke ekipe izvlače u ponedjeljak desetke mrtvih iz spaljenih kuća, a broj poginulih u požarima u Australiji popeo se na 135.

"Svi su poginuli. Baš svi. Ni kuća više nema. Svi su mrtvi u kućama. Svi su mrtvi", plakao je preživjeli Christopher Harvey dok je hodao mjestom Kinglakeom u kojem je najviše stradalih, javlja Reuters.

Požari potpomognuti iznimno visokim temperaturama, nezapamćenom sušom i snažnim vjetrovima od subote pustoše trima saveznim državama na jugoistoku Australije."To se ne da opisati drukčije nego kao masovno ubojstvo. Broj mrtvih strašan je, a bojim se da će i rasti."
Kevin Rudd, premijer

Policija drži da su neki požari podmetnuti, a zgarište u mjestu sjeverno od Melbournea proglasila je mjestom zločina.

Najgori dosad zabilježeni požari u Australiji bili su 1983. kad je poginulo 75 ljudi. Najnoviji su požari najstrašnija prirodna katastrofa u toj zemlji u zadnjih stotinjak godina, te među najtežim nesrećama te vrste u svijetu.

U srpnju i kolovozu 2007. suša u Grčkoj izazvala je požare koji su opustošili poluotok Peloponez i otok Eubeju, sjeveroistočno od glavnoga grada Atene, i ubili 67 ljudi.

Svibnja 1987. najgori požari u novijoj kineskoj povijesti ostavili su za sobom najmanje dvjesto mrtvih, a više od pedeset tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom u pokrajini Heilongjiangu na sjeveroistoku zemlje.

U kolovozu 1949. u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Landesu zaboravljeni opušak izazvao je požar u kojem su poginula 82 gasitelja, objavio je France Presse. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 16:34:06
Novi komentar
nužno
nužno