« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ:

Povlačenje tužbe protiv Srbije moguće je tek kad se riješe problemi

Nažalost, u medijima je protumačeno kao da će se povlačenje dogoditi sutra i da je to čvrsto obećano, izjavio je Josipović u Bruxellesu

(Tea Cimaš/Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

tužba za genocid

,

tužba protiv Srbije

,

Ivo Josipović

,

Brussels forum

Moguće povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) može se dogoditi tek nakon što se riješe problemi zbog kojih je podnesena, izjavio je u subotu u Bruxellesu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Tijekom susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Opatiji mi čak nismo ni spomenuli postupak pred ICJ-om, nego smo odgovorili na novinarsko pitanje. Mislim da smo Tadić i ja korektno predvidjeli što se može dogoditi. Naglasili smo da to dolazi na kraju puta, kada riješimo naše probleme, onda će tužba za genocid biti nepotrebna. Ali, nažalost, u medijima je protumačeno kao da će se to dogoditi sutra i da je to čvrsto obećano", rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tadićem.

Josipović je dodao da u tom pogledu nema razlike u stajalištima između njega i hrvatske vlade.

Na pitanju što Srbija radi na bolnom pitanju preko tisuću nestalih osoba iz Hrvatske, što je i jedan od razloga za podnošenje tužbe, Tadić je odgovorio da "ima nestalih Srba u Hrvatskoj, nekih Hrvata koji su nestali u Srbiji".

"To je jedan od najbolnijih problema i mi moramo pomoći obiteljima da se taj problem riješi", rekao je Tadić.

Josipović i Tadić sudjelovali su u raspravi o zapadnom Balkanu u okviru Brussels foruma, jednog od najvećih skupova najutjecajnijih političara, analitičara i poslovnih ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe. U toj raspravi sudjelovali su i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i američki senator George Voinovich. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 21:43:26
Novi komentar
nužno
nužno