« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
VELIKI DAN ZA RH

Povijesni dan: Hrvatska potpisala pristupni ugovor s EU

Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske na pristupni ugovor stavili su predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

ulazak u EU

,

Hrvatska EU

U Bruxellesu je danas potpisan Ugovor o pristupanju EU između Hrvatske i predstavnika zemalja Europske unije, čime je započet finalni proces priključenja naše zemlje toj organizaciji, javlja Hina.

Potpis na pristupni ugovor stavili su točno u 10,33 hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraćeno velikim pljeskom nazočnih državnika. Josipović i Kosor potom su se okrenuli jedan prema drugome, te si čestitali rukujući se.

Prva zemlja koja je potpisala ugovor bila je Belgija, a posljednja Velika Britanija. Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je točno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i osobno srdačno čestitali na povijesnom hrvatskom postignuću.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Europske unije te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje šefova država i vlada EU-a, čelnika europskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.

Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.

09.12.2011. 09:56:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    10.12.2011. 03:03
    Jesmo se lijepo uvaljali, unija se raspada, a mi se veselimo ulasku.
Novi komentar
nužno
nužno