« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UMIROVLJENICI ZAJEDNO:

Povećanje RTV pristojbe najviše pogađa umirovljenike

Sadašnji izračun je nelogičan jer istu pristojbu plaćaju oni s mirovinom od tisuću kuna i oni koji zarađuju 20 tisuća kuna, smatraju u bloku ''Umirovljenici zajedno''

(Wikipedia)
Više o

HRT

,

mirovine

,

umirovljenici

,

Umirovljenici zajedno

,

RTV pristojba

Iz Bloka "Umirovljenici zajedno" danas su u priopćenju upozorili da će povećanje RTV pristojbe najviše pogoditi upravo umirovljenike jer je mnogima televizija jedini prozor u svijet, a najavili su i da će, ne poduzmu li Vlada i Sabor hitne mjere kako bi od tog nameta zaštitili najsiromašniji sloj građanstva, pozvati pretplatnike na obustavu plaćanja pristojbe.

"Umirovljenici zajedno" zatražili su od hrvatske Vlade da u saborsku proceduru po hitnom postupku uputi Prijedlog izmjene Zakona o RTV pristojbi kako bi se pristojba ili ukinula ili obračunavala sukladno visini primanja korisnika i to 1,5 posto njihovih primanja. Prema tome bi, kako su izračunali, pristojba na prosječnu mirovinu iznosila 32 kune, a na primanja saborskih zastupnika 375 kuna.

Sadašnji izračun ocjenjuju nelogičnim jer istu RTV pristojbu od 1,5 posto prosječne plaće za prethodnu godinu (što je sada 80 kuna s obzirom na prosječnu plaću od 5.331 kuna za 2009.) plaćaju i oni s mirovinom od tisuću kuna, kao i oni koji imaju primanja od 20 ili 30 tisuća.

"Takav obračun izrađen je po uzoru na strip junaka Superhika koji na manje prihode, posebno one umirovljeničke uzima veći postotak - na prosječnu mirovinu od 2.169 kuna pristojba je 3,7 posto mirovine, a kod onih s većim primanjima, npr. saborskih zastupnika čiji su mjesečni primici i po 25.000 kuna, RTV pristojba od 80 kuna predstavlja tek 0,32 posto njihovih nemalih primanja", navode u priopćenju "Umirovljenici zajedno".

"Kako je TV mnogim umirovljenicima i jedini prozor u svijet, a svaka kuna nasušna potreba za puko preživljavanje, ovo će povećanje mnogima od njih definitivno značiti i potpuni zabavno - informativni mrak", poručuju.

Pitaju se i je li u redu da u državi koja se želi prikazati socijalno osjetljivom istu pristojbu plaćaju svi koji imaju TV prijemnike i to bez obzira koriste li ili ne usluge RTV-a.

Blok "Umirovljenici zajedno" čine Stranka umirovljenika (SU), Demokratska stranka umirovljenika (DSU), Savez splitskih umirovljenika (SSU), Akcija hrvatskih umirovljenika (AHU), Zagrebački umirovljenici (ZU) i Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH). (hina/metro-portal)

01.03.2010. 12:03:40
Novi komentar
nužno
nužno