« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SSSH:

Povećanje osnovne i ukidanje nulte stope PDV-a loše je kao i harač

SSSH od Vlade traži da razmišlja o mogućnostima poticanja potrošnje i štednje, a ne o novim poreznim restrikcijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Vlada

,

SSSH

,

PDV

,

harač

Novi "harači" u formi povećanja osnovne stope PDV-a i trenutno ukidanje nulte stope jednako su loši kao i krizni porez, ocijenio je u današnjem priopćenju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

SSSH traži od Vlade da razmišlja o mogućnostima poticanja potrošnje i štednje, a ne o novim poreznim restrikcijama koje će još više osiromašiti prosječni standard i smanjiti potrošnju u zemlji.

Povećanje osnovne stope PDV-a i ukidanje nulte stope SSSH vidi kao mjere suprotne vraćanju potrošačkog optimizma i rasta gospodarstva - one samo mogu dodatno smanjiti kupovnu moć najvećega broja stanovnika, onih srednje i niže kupovne moći, ponajviše radnika i umirovljenika.

PDV najviše u relativnom smislu plaćaju prosječni građani, s obzirom na visinu primanja i ukupno plaćenog PDV-a u troškovima života. Zato zemlje razvijene industrijske demokracije izbjegavaju eksperimente s povećanjem osnovne stope PDV-a i radije se odlučuju za trošarine na neke prozvode i usluge, upozorava sindikat.

Krizni porez je smanjio potrošnju, a zasigurno bi to prouzročilo i svako drugo povećanje poreznih stopa, kao i uvođenje novih poreza.

Prijedlozi o kojima čitamo u tisku značili bi novi udar na ionako sve lošiji prosječni standard u zemlji, a cijena bi ubrzo došla na naplatu. Ne zaboravimo, od tih istih prosječnih kupaca žive hrvatska poduzeća i pad njihove kupovne moći znači daljnji pad potrošnje u zemlji, upozorava SSSH u priopćenju. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 17:24:41
Novi komentar
nužno
nužno