« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MMF:

Potrebno je preispitati ciljanu inflaciju

Središnji bankari su tijekom gospodarskog rasta postali suviše samozadovoljni u pogledu pitanja kao što su inflacija i dug, smatraju u MMF-u

Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a
Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a (Getty Images)
Više o

inflacija

,

MMF

,

Olivier Blanchard

,

središnje banke

,

ciljana inflacija

Središnje banke moraju preispitati ciljane stope inflacije kako bi se ubuduće uspješnije nosile s financijskim krizama, preporučio je glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivier Blanchard.

U izvješću "Preispitivanje makroekonomske politike", čiji su autori Blanchard i suradnici u MMF-u, ističe se da su središnji bankari tijekom razdoblja gospodarskog rasta postali suviše samozadovoljni u pogledu pitanja kao što su inflacija i dug.

Potvrdivši da je najnovija kriza proizišla iz problema u financijskom sektoru, Blanchard je ipak upozorio da bi u budućnosti golemi nepovoljni pritisci mogli biti posljedica pandemije ili većeg terorističkog napada.

Imajući to u vidu, postavljanje viših ciljanih razina inflacije ostavilo bi zakonodavcima više manevarskog prostora za suzbijanje krize, poručio je.

"Iz tog bi razloga zakonodavci u uobičajenim vremenima možda trebali stremiti višim stopama inflacije, kako bi se time osigurao veći manevarski prostor monetarnim vlastima da reagiraju na takve šokove", sugerirao je nadalje Blanchard.

Također je ustvrdio da su kamatne stope loš instrument za rješavanje problema prekomjerne zaduženosti, prekomjernog poduzimanja rizika, odnosno očitih odstupanja cijena imovine od temeljnih odnosa ponude i potražnje.

"Potrebna je kombinacija monetarnih i regulatornih instrumenata", tumači dalje Blanchard.

Potvrdio je da osnovni elementi mjera iz razdoblja prije krize oko kojih postoji konsenzus i dalje stoje. Radi se o dvjema ključnim mjerama - održavanju BDP-a blizu potencijalnog te niske i stabilne inflacije.

"Kontrola inflacije i dalje je glavna odgovornost središnje banke. Aktualna kriza nas ipak primorava da razmislimo o načinima postizanja takvih ciljeva", zaključio je Blanchard. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 12:19:27
Novi komentar
nužno
nužno