« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPEC UPOZORAVA:

Potražnja za naftom u 2010. oporavlja se presporo

Neizvjesnost oko gospodarstava i potražnje SAD-a i Kine i dalje će imati važan učinak kako na svjetsko gospodarstvo tako i na tržište nafte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

OPEC

,

proizvodnja nafte

,

naftna tržišta

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zadržala je ranije prognoze o skromnom rastu naftne potražnje u svijetu u 2010., upozorivši ipak da su prognoze neizvjesne zbog sporog gospodarskog oporavka.

"Spori oporavak svjetskog gospodarstva u 2010. izaziva pritiske na naftnu potražnju", objavio je OPEC u pregledu naftnih tržišta za veljaču.

"Kao rezultat toga, američka potražnja predstavlja ključnu neizvjesnost u ovoj godini. Regije izvan OECD-a bit će isključivi pokretači rasta globalne potražnje u 2010.", stoji dalje u mjesečnom izvješću.

Potvrdio je ranije prognoze prema kojima bi globalna naftna potražnja u 2010. trebala rasti za 800.000 barela dnevno i trebala bi u prosjeku iznositi 85,1 milijun barela dnevno.

"Globalni oporavak je u tijeku, ali je jačina uzleta u 2010. i dalje neizvjesna i neujednačena po regijama", OPEC

Prije svega se neizvjesnosti odnose na brzinu oporavka američkog gospodarstva koje je stvorilo određene pritiske na smanjenje naftne potražnje u ovoj godini.

Hladno vrijeme poduprlo je potražnju za lož uljem i mazutom, no zbog pada potražnje za dizelom i benzinom rezultiralo je negativnim rastom u siječnju.

Očekivano povećanje naftne potražnje u SAD-u za oko jedan posto u ovoj godini možda se neće ostvariti, upozoravaju nadalje u naftnom kartelu.

U OPEC-u izdvajaju nekoliko ozbiljnih prepreka rastu naftne potražnje u SAD-u, ističući kao glavnu prijetnju spori oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

Prošlogodišnjem skromnom rastu globalne potražnje, ističu nadalje u naftnom kartelu, pridonio je snažan rast kineskog gospodarstva. U Kini se za ovu godinu predviđa pak rast naftne potražnje u visini 4,5 posto.

"U svjetlu značajnog doprinosa SAD-a i Kine gospodarskom rastu i potrošnji nafte, neizvjesnosti u vezi gospodarstava i potražnje tih zemalja i dalje će imati važan učinak kako na svjetsko gospodarstvo tako i na tržište nafte", ustvrdio je OPEC. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 19:46:50
Novi komentar
nužno
nužno