« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Potpuno zaostajemo u kongresnom turizmu

Zagreb bi trebao imati barem jedan veći kongresni centar

Kongresni centar trebao bi biti izgrađen u samom središtu grada, iza hotela Westin
Kongresni centar trebao bi biti izgrađen u samom središtu grada, iza hotela Westin (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

kongresni centar

Žele li se Zagreb i Hrvatska u kongresnoj industriji bar djelomice približiti drugim velikim europskim gradovima-kongresnim centrima i ostvariti porast prometa i prihoda iz tog segmenta, za što imaju odlične preduvjete, moraju što prije izgraditi bar jedan multikopleksni kongresni centar.

Istaknuto je to na jučerašnjem seminaru s temom kongresnog turizma koji je u Zagrebu organizirala zagrebačka tvrtka Iktus u suradnji s nizozemskom organizacijom ‘SHBE Real Estate Circles’ koja okuplja europska udruženja i tvrtke zainteresirane za ulaganja u nekretninske projekte.

Na seminaru se okupilo tridesetak stranih i domaćih sudionika, predstavnika turističkih  agencija, nekretninskih agencija, bankara, turističkih zajednica i lokalne uprave.

Zbog nedostatka adekvatne infrastrukture, odnosno većih i velikih kongresnih dvorana, Zagreb pa i cijela Hrvatska propuštaju uzeti, kako je kazao, dio europskog i svjetskog vrlo profitabilnog ‘kolača’ kongresne industrije.

Premalo kongresaDirektor zagrebačkog Kongresnog ureda Dražen Hoechecker kaže kako se u Zagrebu godišnje održi između 200 i 220 različitih kongresnih događanja, što je znatno manje od postojećeg zanimanja iz svijeta za takva događanja.Svjesna važnosti kongresnog centra Turistička zajednica grada Zagreba još je 2005. objavila i provela natječaj za idejno rješenje kongresnog centra u Zagrebu, na kojem je pobijedio projekt arhitekata Zvonimira Prlića i Damira Mioča.

Tim je projektom gradnja tog centra predviđena na lokaciji u središtu grada, iza hotela Westin, no do danas se još nije našao pravi model suinvestiranja, odnosno, po zadnjim informacijama, čeka se da Gradsko poglavarstvo objavi natječaj za javno-privatno partnerstvo.

Kako je istaknuto, još uvijek postoji i ta ideja da se za kongresne potrebe preuredi dio paviljona Zagrebačkog velesajma, koji, kako se danas čulo, ‘životari na staroj slavi i na razini opremljenosti iz ranih šezdesetih. (HINA/METRO)

19.02.2008. 22:22:21
Novi komentar
nužno
nužno