« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DOHA

Potpisano primirje između Sudana i darfurskih pobunjenika

Postoji nada da će potpuni mirovni sporazum zaživjeti do polovine ožujka čime bi se kraju priveo krvavi sedmogodišnji sukob

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sudan

,

Darfur

,

primirje

,

Omar al-Bašir

,

Pokret za pravdu i jednakost

,

Halil Ibrahim

Najmoćnija pobunjenička skupina u Darfuru i sudanska vlada u utorak su u Dohi potpisale sporazum o primirju nakon jednogodišnjih pregovora koje je sponzorirala međunarodna zajednica, što je potaknulo nade da će se sedmogodišnji sukob uskoro privesti kraju.

Pobunjenički vođa Halil Ibrahim, koji vodi Pokret za pravdu i jednakost, najavio je kako će prekid vatre uslijediti odmah, s obzirom da su međunarodni pokrovitelji pregovora najavili osnivanje zaklade čija je vrijednost 1,5 milijardi dolara, a namijenjene su ratom opustošenoj regiji. Nekoć ljuti neprijatelji, Ibrahim i sudanski predsjednik Omar al-Bašir, nakon potpisivanja sporazuma rukovali su se i zagrlili.

Idući izazov za posrednike bit će nastojanje da se procesu pridruže i ostale pobunjeničke skupine iz regije. Nekoliko dogovora o prekidu vatre, potpisanih prije, kao i mirovni dogovori, bili su kratkoga vijeka.

"Ovaj okvirni sporazum vrlo je važan korak naprijed. No na putu prema miru, pred nama je još puno strpljenja i iskrenih ustupaka s obiju strana", rekao je Ibrahim, a al-Bashir je kazao kako se nada da će potpuni mirovni sporazum zaživjeti do polovine ožujka. "Potpisivanjem ovog sporazuma, poduzeli smo veliki korak prema okončanju rata", rekao je. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 08:50:29
Novi komentar
nužno
nužno