« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VELIKI POSAO

Potpisani ugovori o proizvodnji triju prototipova vlakova

POGLEDAJTE VIDEO - Početak modernizacije hrvatskog putničkog prijevoza sufinanciraju Grad Zagreb, Republika Hrvatska i HŽ

(Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Milan Bandić

,

TŽV Gredelj

,

Božidar Kalmeta

,

Marijan Klarić

,

Željko Pokrovac

,

Končar - Električna vozila

,

Ivan Bahun

,

HŽ Putnički prijevoz

,

prototipovi vlakova

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Marijan Klarić potpisao je danas sa čelnicima TŽV-a Gredelj i Končar - Električnih vozila, Željkom Pokrovcem i Ivanom Bahunom, ugovore o proizvodnji triju prototipova vlakova za gradski i prigradski te regionalni prijevoz, ukupne vrijednosti 114 milijuna kuna.

Temeljem tih ugovora, TŽV Gredelj će izraditi prototip četverodijelnog elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz i trodijelnog dizel-električnog vlaka za regionalni prijevoz, dok će Končar-Električna vozila proizvesti prototip četverodijelnog elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz.

Razvoj i izgradnju ovih prototipova sufinanciraju Grad Zagreb s 20 milijuna kuna, državni proračun sa 40 milijuna kuna i HŽ-Putnički prijevoz s 54 milijuna kuna.

Klarić je istaknuo kako je strateški cilj HŽ Putničkog prijevoza, koji je 2008. prevezao ukupno 71 milijun putnika, u 2015. godini dosegnuti broj od 100 milijuna prevezenih putnika i tako ostati glavnim kopnenim prijevoznikom.

Stoga je u poslovnom planu do 2015. ta tvrtka predvidjela nabavu 18 novih motornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz, te 25 dizelskih i 49 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz.

Potpisivanju ugovora nazočio je resorni ministar Božidar Kalmeta koji je kazao da time započinje modernizacija hrvatskog putničkog prijevoza, o čijoj zastarjelosti govori i podatak da je zadnja nova lokomotiva nabavljena prije 30-tak godina. Uz to, dodao je, ovim se ugovorima daje poticaj domaćoj industrijskoj proizvodnji u borbi protiv učinaka krize.

Osim što će se novim vlakovima, prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, glavni grad bolje povezati s okolicom, ali i ostatkom zemlje, modernizacija putničkog prometa ima i brojne druge multiplikatorne učinke na gospodarstvo.

Iako je svaka tvrtka nositelj ugovora za pojedini prototip, predstavnici TŽV Gredelja i Končar Električnih vozila istaknuli su da će dvije tvrtke surađivati u razvoju i proizvodnji svih triju prototipova, kao što je već bio slučaj i kod proizvodnje niskopodnih tramvaja. (hina/metro-portal)

Potpisivanje vrijednih poslovnih ugovora komentirali su:

Željko Pokrovac, predsjednik Uprave TŽV Gredelja

Ivan Bahun, direktora Končara - Električnih vozila

Marijan Klarić, direktor HŽ Putničkog prometa i član Uprave HŽ-a

Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture

02.11.2009. 19:10:17
Novi komentar
nužno
nužno