« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Potpisan sporazum o obnovi Francuskog paviljona SC-a

Zaštićeni spomenik kulture napokon će biti vraćen u originalno stanje

Sadašnje, sramotno stanje Francuskog paviljona
Sadašnje, sramotno stanje Francuskog paviljona (Vjekoslav Skledar, CROPIX )
Više o

Milan Bandić

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleksa Bjeliš

,

Niko Vidović

,

SC

,

Francuski paviljon

,

obnova Francuskog paviljona

,

Alan Braun

,

Berislav Medić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i ravnatelj Studentskog centra (SC) u Zagrebu Niko Vidović potpisali su danas Sporazum o obnovi Francuskog paviljona u okviru SC-a, za što je predviđeno oko devet milijuna kuna.

Obnovom tog 70-tak godina starog zaštićenog spomenika kulture i zapaženog djela moderne arhitekture, koje je godinama u ruševnom stanju, vratit će mu se prvotna funkcija izložbenog prostora, odnosno mjesta za održavanje promocija i predstava. Predviđeni rok dovršetka radova je kraj 2009., a Grad Zagreb, Sveučilište i SC snosit će troškove u jednakim omjerima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako početak obnove Francuskog paviljona znači i početak obnove SC-a.

Francuski paviljon nalazi se na mjestu sveučilišnog trokuta i cilj nam je, unatoč teškoj financijskoj situaciji, stvoriti prostor po kojem će Zagreb biti prepoznatljiv, istaknuo je rektor Aleksa Bjeliš.

Ravnatelj SC-a Niko Vidović je najavio da će se raspisati javni natječaj za odabir izvođača koji će biti zaduženi za rekonstrukciju paviljona, a za dva mjeseca moglo bi se početi s radovima.

Troškovnik radova obnove izradio je Arhitektonski fakultet, a autori i projektanti idejnog rješenja su Alan Braun i Berislav Medić.

Dosad je, uz pomoć francuskih stručnjaka, izrađena studija povijesti Francuskog paviljona, snimka postojećeg stanja, provedena su opsežna istraživanja njegove konstrukcije.

Francuski paviljon otvoren je 1937. kao izložbeni paviljon Republike Francuske u sklopu sajamske priredbe Zagrebački zbor koja se tada prvi put održala na novoj adresi u Savskoj ulici. Toj je svečanosti prethodilo šest mjeseci projektiranja francuskoga arhitekta Roberta Camelota i građevinskoga inženjera Bernarda Lafaillea te šest mjeseci za gradnju zahtjevnoga jednoprostornog paviljona kružnog tlocrta, površine oko 600 četvornih metara. Lafailleova rješenja ušla su u inženjerske udžbenike kao jedna od najinteresantnijih krovnih konstrukcija 20. stoljeća, u obliku obrnutog stošca. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 15:21:27
Novi komentar
nužno
nužno