« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Potpisan novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Podignuta razina prava namještenika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

sindikati državnih službenika

,

kolektivni ugovor

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predstavnici sedam sindikata državnih službenika i namještenika potpisali su danas temeljni kolektivni ugovor za naredno četverogodišnje razdoblje.

Naglasila je da novi kolektivni ugovor nije ukinuo ni umanjio ni jedno pravo iz ugovora potpisanog prije četiri godine, a da su neka prava i povećana.

Podsjetila je da je pred socijalnim partnerima još jedan veliki posao - dovršavanje prijedloga zakona o plaćama u javnoj službi, koji bi trebao biti gotov do kraja ove, a na snagu stupiti početkom srpnja iduće godine.

"Mislimo da ćemo ovim kolektivnim ugovorom i novim zakonom o plaćama u javnoj službi te nizom reformi koje provodi Središnji državni ured za upravu dobiti dobro plaćenog, za rad motiviranog državnog službenika"
Jadranka Kosor,
nakon potpisivanja kolektivnog ugovora
Kosor je kazala da su u projekcijama državnog proračuna za iduću godinu u tu svrhu predviđene gotovo 2,2 milijarde kuna.

U ime sindikata, Vladi je na konstruktivnom pregovaranju zahvalio predstavnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša, koji je istaknuo da je potpisivanje novog kolektivnog ugovora dokazalo dobru suradnju i odgovornost socijalnih partnera.

"Imali smo dobar kolektivni ugovor, a nastojali smo ga i poboljšati, u segmentima u kojima je to bilo realno", rekao je Pleša.

Naglasio je da je novi kolektivni ugovor podigao razinu prava državnih službenika i namještenika, da je ugovorena pravna zaštita tuženim inspektorima, ujednačeni kriteriji za prekovremeni rad i uvedena obveza sistematskog pregleda za službenike jednom u tri godine. (HINA/METRO)

31.07.2008. 20:56:24
Novi komentar
nužno
nužno