« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VESNA PUSIĆ:

Postoje realni izgledi za dovršetak pregovora 2010.

Veliki problemi mogli bi nastati ako opet dođe do zastoja u suradnji s Haaškim sudom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina/Cropix)
Više o

Haaški sud

,

pregovori s EU

,

Vesna Pusić

,

ulazak u EU

,

topnički dnevnici

,

Dirk Lange

Hrvatska ima realne izglede da iduće godine završi pregovore o pristupanju Europskoj uniji ako ne bude problema sa suradnjom s Haaškim sudom, kazala je u četvrtak u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU Vesna Pusić.

"Hrvatska ima realne izglede da iduće godine završi pregovore o pristupanju EU-u ako se ne bude zavlačilo i ako osobni i parcijalni interesi ne budu nametani ispred interesa zemlje", kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon zajedničkog sastanka Nacionalnog odbora, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije na kojem im je predstavnik Europske komisije Dirk Lange predstavio novo izvješće o napretku Hrvatske, objavljeno u srijedu.

"Ako se ponovno dogodi problem sa suradnjom s Haaškim sudom, odnosno tzv. topničkim dnevnicima, koji više nisu nikakav politički problem u Hrvatskoj, a očito je ipak netko nešto skrivao, palio, uništavao i sad za to plaćamo cijenu, onda će biti vrlo teško udovoljiti tim preduvjetima", kazala je Pusić.

"Meni se čini da nije nerealno da završimo pregovore iduće godine", dodala je, istaknuvši da Hrvatsku očekuje još puno unutarnjopolitičkog i vanjskopolitičkog posla, primjerice pitanje Slovenije te rezerve nekih država članica EU-a prema poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Voditelj jedinice za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje EK-a Dirk Lange upozorio je na sastanku s hrvatskim zastupnicima da bi završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom iduće godine mogao biti doveden u pitanje bude li izvješće glavnog tužitelja Haaškog suda (ICTY) Sergea Brammertza u prosincu negativno.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović rekao je na sastanku da Hrvatska nema tzv. topničke dnevnike i da ne može do njih doći.

Glavni tužitelj ICTY-ja u lipnju je u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da je Hrvatska "prikladno i pravodobno" odgovorila na većinu zahtjeva za suradnju, ali da tužiteljstvo već dulje vrijeme neuspješno potražuje neke ključne dokumente iz Oluje potrebne za predmet "Gotovina, Čermak i Markač", među kojima su i tzv. topnički dnevnici. Brammertz bi koncem godine trebao podnijeti sljedeće redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

Premijerka Jadranka Kosor je nakon Brammertzova posjeta Zagrebu potkraj rujna, rekla da će Hrvatska nastaviti administrativnu istragu o dokumentima koje traži Haaški sud i ono što nađe dat će, dok će o dokumentima kojima nije ušla u trag dati informacije prikupljene u potrazi.

Europska komisija objavila je u srijedu da Hrvatska iduće godine može završiti pristupne pregovore s EU-om ako nastavi i pojača reformske napore u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te riješi pitanje dokumenata koje traži Haaški sud. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 15:31:17
Novi komentar
nužno
nužno