« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Postoje prepreke za sporazum Iraka i SAD-a

Potpuno povlačenje američkih snaga do prosinca 2011.

Nuri al-Maliki
Nuri al-Maliki (Reuters)
Više o

SAD

,

Irak

,

američki vojnici u iraku

,

Nuri al-Maliki

,

Multinacionalne snage

Irački premijer Nuri al-Maliki ocijenio je u srijedu navečer da "ozbiljne i opasne prepreke" i dalje sprečavaju potpisivanje sporazuma o sigurnosti između Bagdada i Washingtona o američkoj nazočnosti u Iraku nakon 2008.

"Postoje ozbiljne i opasne prepreke za potpisivanje tog sporazuma", rekao je Maliki na susretu s predstavnicima iračkih tv-kanala i precizirao da "i dalje postoji neslaganje o pitanju imuniteta američkih vojnika".

Irački premijer je zahtijevao od Amerikanaca da što prije odgovore na njegova traženja kako bi se zaključio taj sporazum.

Krajem kolovoza Washington je tražio od Iraka dodatni rok za odgovor na prijedloge o spornim točkama sporazuma.

Amerikanci su "tražili između 10 i 14 dana za odgovor na naša traženja i taj je rok sada prošao", naglasio je Maliki.

Irački premijer je ponovio da je s Amerikancima dogovorio potpuno povlačenje stranih postrojbi iz Iraka do prosinca 2011. i dodao da su to Amerikanci prihvatili.

"Sadašnja traženja su povezana sa suverenitetom zemlje. Iračani su bili fleksibilni, što sada očekujemo od američke strane", objasnio je.

Sporazum treba odrediti status američkih snaga u Iraku nakon 31. prosinca, nakon isteka mandata Multinacionalnih snaga.

Većina neslaganja odnosi na imunitet američkih civila i vojnika u Iraku, pravo Amerikanaca da zadrže iračke zatvorenike u zatvoru i zapovjedništvo vojnih operacija prema planu sporazuma kojeg je početkom rujna objavio irački dnevni list al-Irak.

U srijedu je Maliki potvrdio da će od 1. siječnja 2009. privatne zaštitarske tvrtke biti podložne iračkom zakonu.

Te tvrtke koje zapošljavaju blizu 100.000 ljudi, često su upletene u incidente, a najkrvaviji od njih zbio u rujnu 2007. kada su agenti Blackwatera, koji su pratili diplomatski konvoj, otvorili vatru na jednom raskršću u Bagdadu i ubili 17 civila. (HINA)

17.09.2008. 22:14:37
Novi komentar
nužno
nužno