« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Tek početak

"Postigli smo brzinu svjetlosti"

Dvoje njemačkih fizičara tvrdi kako su ostvarili brzinu svjetlosti, što je otkriće koje bi potpuno izmijenilo pogled na svemir i vrijeme

Brzina svjetlosti
Brzina svjetlosti (Corbis)
Više o

eksperiment

,

brzina svjetlosti

Prema Einsteinovoj teoriji relativnosti, da bi se objekt ubrzao do brzine svjetlosti, tj. 300.000 km u sekundi, potrebna je beskonačna količina energije.

No, dr. Gunter Nimtz i dr. Alfons Stahlhofen sa Sveučilišta u Koblenzu tvrde da su možda odgonetnuli ključni problem te teorije. Znanstvenici navode kako su proveli eksperiment pri čemu mikrovalovi fotona, inače energetski paketi svjetlosti, putuju trenutačno između dvije prizme koje su udaljene 90 cm.

Mogućnost da se putuje brže od brzine svjetlosti dovela bi do različitih bizarnih posljedica. Na primjer, astronaut koji putuje brže od svjetlosti teoretski bi došao na odredište prije nego je uopće i krenuo.

Znanstvenici istražuju fenomen poznat kao kvantno tuneliranje, koji omogućuje subatomskim česticama da krše naizgled neslomljive zakone. ˝Koliko mi je poznato, ovo je prvo kršenje specijalne teorije relativnosti˝, izjavio je dr. Nimtz za magazin New Scientist.

22.10.2009. 21:15:34
Novi komentar
nužno
nužno