« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
napokon dogovor

Postignut dogovor, stiže ruski plin

Julija Timošenko i Vladimir Putin postigli dogovor o tranzitu i cijeni za Ukrajinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

Julija Timošenko

,

ruski plin

,

obustava isporuke plina Ukrajini

,

dogovor plin Rusija Ukrajina

,

rusija ukrajina dogovor

Premijeri Ukrajine i Rusije uspjeli su tijekom noći postići dogovor o puštanju ruskog plina preko Ukrajine za ostatak Europe, kao i o cijeni koju bi Ukrajina trebala plaćati za plin. Temeljem dogovora Ukrajina bi od slijedeće godine trebala početi plaćati bitno veću cijenu za ruski plin, bližu europskim cijenama.

To znači da će u ovoj godini Ukrajina umjesto dosadašnjih povlaštenih 179 američkih dolara za tisuću prostornih metara ruskog plina plaćati oko 350 dolara. Ukrajina je dosad u pregovorima tvrdila da može platiti između 200 i 210 dolara jer u proračunu nema dovoljno novca za veća poskupljenja.

Od 1. siječnja 2010. Ukrajina će plaćati punu tržišnu cijenu, a Rusija će zauzvrat s istim datumom Kijevu početi plaćati tržišnu vrijednost tranzitnih pristojba za korištenje ukrajinskih plinovoda. Dvoje dužnosnika nisu spominjali ukrajinski dug od 600 milijuna dolara Rusiji koji se također dosad navodio kao jedan od problema za prestanak opskrbe.

Julija Timošenko i Vladimir Putin izjavili su na pressici da je Naftohazu i Gazpromu naloženo hitno sastavljanje i potpisivanje ugovora do ponedjeljka, kako bi plin mogao krenuti odmah nakon potpisivanja.

Iako su dobar dio subote proveli u razgovorima s predstavnicima EU, dogovor je postignut tek nakon dugog sastanka u četiri oka. Cijena transporta ostat će na razini iz prošle godine, dok će slijedeće godine Ukrajina početi plaćati cijenu od 450 dolara za tisuću kubičnih metara plina.

Problem je u subotu nastao iz razloga što je ukrajinski predsjednik Juščenko zahtijevao da se cijena plina za Ukrajinu i cijena tranzita dogovaraju u paketu, no Julija Timošenko razdvojila je pregovore kako bi se ipak postigao dogovor.(metro-portal)

 

18.01.2009. 08:00:55
Novi komentar
nužno
nužno