« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DELO:

Posrednicima u aferi "Patria" plaćen dio milijunske provizije

Vodeći slovenski list objavio je u subotu faksimil dokumenta iz istrage u Finskoj, a navodi da je u posjedu i drugih dokumenata i izjava koji kompromitiraju bivšu vladu Janeza Janše

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Slovenija

,

Delo

,

afera Patria

Skoro 30 milijuna eura provizije trebalo je biti isplaćeno posrednicima u poslu osiguranja nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku od finske tvrtke "Patria", ali je istraga koja je pokrenuta sredinom 2008. to spriječila, no unatoč tome 12 milijuna eura je isplaćeno, tvrdi u subotu ljubljansko "Delo".

Vodeći slovenski list objavio je u subotu faksimil dokumenta iz istrage u Finskoj, a navodi da je u posjedu i drugih dokumenata i izjava koji kompromitiraju bivšu vladu Janeza Janše, odnosno utjecajne krugove oko bivšeg premijera. Iz objavljenog dokumenta, svojevrsne sheme kako je po postotcima trebalo podijeliti provizije, tako proizlazi da je 6,7 milijuna eura trebalo isplatiti "organizaciji Jože Zagožena".

Zagožen je nekadašnji član parlamenta i član Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) koji je u vrijeme pregovora s Patrijom o nabavi 135 oklopnih vozila za 278 milijuna eura u Ljubljani organizirao sastanak s Patrijinim posrednicima.

Na tom je sastanku navodno dogovoren cijeli posao i kako će se dijeliti provizije, a sastanku je prisustvovao i jedan general slovenske vojske blizak Janši.

Od izbijanja afere koja je posredno dovela do poraza desnog centra na parlamentarnim izborima u jesen 2008. Janša je više puta ustvrdio da nema veze s aferom i da se nikad nije sastao s predstavnicima Patrije iako su oni željeli kontakt, te da je cijela stvar s optužbama na njegov račun i na račun njegove stranke lansirana iz Slovenije iz političkih razloga. (hina/metro-portal)

27.02.2010. 13:35:51
Novi komentar
nužno
nužno