« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
LOŠE PROGNOZE

Poslovna očekivanja 2010. predviđaju (ne)izvjesno tešku godinu

Rezultati istraživanja pokazuju da su najpesimističniji mali poduzetnici, poduzetnici iz Dalmacije i građevinari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Privredni vjesnik

,

biznis

,

Poslovna očekivanja 2010.

Hrvatski su poduzetnici stanje u gospodarstvu u ovoj godini ocijenili s prosječnih 2,24 što je zamjetno najlošija ocjena posljednjih godina, za 2010. ocjenjuju da će biti teška i neizvjesna i u prosjeku ne dijele optimizam o rastu gospodarstva u idućoj godini, istaknuto je na današnjem predstavljanju posebnog izdanja Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja 2010.".

U tom je tradicionalnom istraživanju poslovnih očekivanja sudjelovalo 556 kompanija koje ostvaruju više od 11,5 posto ukupnog prihoda hrvatskog gospodarstva.

Većina poduzetnika očekuje da će utjecaj krize na njihovo poslovanje u idućoj godini biti osjetan, njih 51,6 posto, a 14 posto da će biti vrlo velik.

"Čeka nas izvijesna neizvjesnost, samo je pitanje kolika će biti ta neizvjesnost", komentirao je taj rezultat glavni urednik Privrednog vjesnika Darko Buković.

No, pozitivno je, dodaje, da je najveći dio tvrtki odlučilo o načinu kako će se oduprijeti krizi, pri čemu najčešće izlaz vide u reorganizaciji poslovanja, smanjenju troškova proizvodnje, a potom smanjenje troškova rada.

Opstat će najjači i oni koji se uspiju udružiti, građevinarstvo mora izlaziti na inozemna tržišta, poruka je Ivice Crnkovića iz tvrtke Osijek-Koteks.

Rezultati istraživanja pokazuju da su najpesimističniji mali poduzetnici, poduzetnici iz Dalmacije i građevinari. Nitko od građevinara u 2010. ni ne očekuje poboljšanje položaja svoje djelatnosti - 81,5 posto ih predviđa mnogo lošije stanje, 14,4 posto očekuje malo pogoršanje, a tek 4,1 posto se nada da će položaj građevinarstva ostati isti. Ističe kako je ta tvrtka već prisutna u regiji, a i sama je prezentacija počela viješću da danas čelnici Osijek-Koteksa u Sarajevu potpisuju 36,5 milijuna eura vrijedan ugovor za izgradnji shopping centra u okviru aerodroma.

Predsjednik Uprave Pastor grupe Domagoj Ivan Milošević ističe probleme nekonkurentnosti i zaostajanja u reformama. Neprihvatljivo je da sindikati inzistiraju na božićnicama u državnim tvrtkama gubitašima, da u tim tvrtkama nisu smanjene plaće, rekao je i poručio da izlaz iz krize ne vidi bez dubinskih reformi.

Ekonomski analitičar Žarko Primorac upozorava na važnost pravovremenog poduzimanja mjera u borbi protiv krize, te posebice na rastući problem nelikvidnosti. Treba, ističe pritom, početi od države i državnih poduzeća, a Vlada treba razmotriti i mjere, npr. jamstva, kako bi pomogla kreditiranju poduzetništva.

Ako se u 2010. zadrži ova ekonomska politika možemo očekivati pad BDP-a za tri posto, daljni rast nezaposlenosti, rast deficita i inozemnog i unutarnjeg duga, procjena je koju je iznio voditelj Odsjeka za ekonomska istraživanja HAZU Gordan Družić.

Privredni vjesnik danas je predstavio i svoju publikaciju 400 najvećih hrvatskih tvrtki u 2008. s rang listama 400 najvećih tvrtki po županijama. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 17:41:08
Novi komentar
nužno
nužno