« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PO STAROM

Poslodavci: Rebalans ne donosi ništa novo, i dalje ćemo se zaduživati

Čelni ljudi HUP-a kažu kako je rebalans proračuna nastavak dosadašnje ekonomske politike, a Vlada je uštedjela tek nešto malo

rebalans proračuna HUP
rebalans proračuna HUP (Bernard Čović/Cropix)
Više o

Damir Kuštrak

,

HUP

,

Vlada RH

,

Ivica Mudrinić

,

rebalans proračuna

,

poslodavci

,

Hrvatska udruga poslodavaca

Rebalans proračuna donosi nastavak dosadašnje ekonomske politike, a država će se i dalje morati zaduživati za financiranje tekućih izdataka, ocijenili su čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) nakon današnjeg sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor koja im je predstavila Vladin prijedlog rebalansa proračuna.

Član Izvršnog odbora HUP-a Ivica Mudrinić ocijenio je da je riječ o produžetku dosadašnjeg stanja, odnosno djelomičnom uravnoteženju proračuna povećanjem trošarina.

"Vlada je nešto uštedjela u svojim troškovima, međutim i dalje se zadužujemo da bismo financirali tekuće poslovanje države", rekao je Mudrinić novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.

>> Rebalans: Reže se tek 1,5 milijarda kuna, nema poreza na banke

Kaže da je to očekivano s obzirom da je prostor za manevar sužen jer su proteklih godina propuštene sve prilike da se provedu reforme i smanji potrošnja. "U ovom trenutku to je tehnički ispravno, ali ne signalizira nikakav zaokret. Nadamo se da će se Vlada ozbiljno pozabaviti podizanjem investicija kako bismo dinamizirali gospodarstvo i stvorili barem početak rasta i oporavak gospodarstva", kaže Mudrinić.

Na pitanje kako komentira povećanje trošarina, rekao je da je svako oporezivanje nedvojbeno opterećenje, ali da je dobro što se vjerojatno neće povećati trošarine na dizel koji je ključno gorivo za gospodarstvo.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak kaže da je sreća što nije došlo do povećanja poreza, barem ne drastičnog. Dodaje kako se danas najviše razgovaralo o potrebi da Vlada podrži privatne investicije. ''Privatne investicije su jedine koje, uz razumnu javnu potrošnju, mogu izvući zemlju iz krize'', smatra Kuštrak.

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala utvrditi prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i uputiti ga Hrvatskom saboru. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 14:26:05
Novi komentar
nužno
nužno